Raad van State


woensdag 16 maart 2011

10.00 uur

Zitting over de aanwijzing die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft gegeven voor het bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Boxmeer. Deze zogenoemde 'reactieve aanwijzing' houdt in dat het provinciebestuur het bestemmingsplan op een bepaald onderdeel van het plan 'overruled'. Zo vindt het provinciebestuur dat het plan aan een aantal niet-agrarische bedrijven te veel uitbreidingsmogelijkheden geeft. Het provinciebestuur verzet zich daarnaast ook tegen de uitbreidingsmogelijkheid voor intensieve veehouderijen op duurzame locaties. Volgens provinciaal beleid zouden bedrijven op die locaties maximaal 1,5 hectare mogen zijn, maar op grond van het Boxmeerse plan mogen die bedrijven doorgroeien naar 2,5 hectare. Door het aanwijzingsbesluit treden deze onderdelen van het bestemmingsplan niet in werking. Het college van burgemeester en wethouders van Boxmeer en een aantal bedrijven uit Vortum-Mollum, Oeffelt en Maashees zijn het niet eens met de beslissing van het provinciebestuur en komen daarom tegen dat besluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de zaak met zaaknummer 200907772/1 die de Raad van State vandaag om 13.00 uur behandelt. Die zaak gaat over het bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Boxmeer. (zaaknummer 200907775/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door het college van burgemeester en wethouders van Woensdrecht van het wijzigingsplan 'Weg naar Wouw 38, Huijbergen'. Hiermee wordt het bestemmingsplan 'Buitengebied 1998/30 + Herziening' van de gemeente voor dit perceel aangepast. Het wijzigingsplan maakt het mogelijk dat een pluimveehouderij aan de Weg van Wouw uitbreidt van 1 naar 1,5 hectare. Het bedrijf ligt in een zogenoemd verwevingsgebied waar zowel natuur als landbouw worden gecombineerd. De Milieuvereniging Benegora en de Natuur- en Milieuvereniging Namiro Hoogerheide komen tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de verenigingen is de uitbreiding in strijd met provinciaal beleid dat alleen uitbreiding van veehouderijen toestaat als het om een duurzame locatie gaat. Daar is geen sprake van, aldus de verenigingen. Zij zijn het er verder niet mee eens dat de uitstoot van ammoniak toeneemt. Dit zou gevolgen hebben voor het Natura 2000 gebied De Brabantse Wal dat in de buurt ligt. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroep, verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201010623/2)

10.00 uur

Zitting over de weigering door de burgemeester van Amsterdam om informatie te verstrekken over de aankoop door de gemeente Amsterdam van een groot aantal 'prostitutiepanden' op de Wallen. De gemeente heeft dat gedaan in het kader van het zogenoemde 'Wallen-beleid'. De panden waren van Charles Geerts. Een bedrijf uit Amsterdam wil dat de burgemeester op grond van de Wet openbaarheid van bestuur alle informatie openbaar maakt over de onderhandelingen van de gemeente met Geerts over de aankoop van de panden. Ook wil het bedrijf alle informatie over het financiële onderzoek naar Geerts en zijn bedrijven. Deze onderzoeken zouden zijn uitgevoerd in het kader van de procedure rondom de intrekking van de exploitatievergunningen voor de prostitutiepanden. De burgemeester heeft geweigerd om de informatie over de onderhandelingen met Geerts openbaar te maken, omdat de financiële belangen van de gemeente zich daartegen zouden verzetten. Ook heeft hij geweigerd de financiële onderzoeken naar Geerts openbaar te maken omdat die vertrouwelijke bedrijfsgegevens zouden bevatten. De rechtbank in Amsterdam oordeelde in juli 2010 dat de burgemeester een inventarislijst en drie andere documenten alsnog openbaar moet maken, maar stelde het bedrijf verder in het ongelijk. Het bedrijf laat het er niet bij zitten en komt bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in hoger beroep. (zaaknummer 201008458/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.
Zitting over de weigering door de toenmalige minister van VROM om aan Trafigura Beheer B.V. informatie te verstrekken over de milieuramp met het schip de Probo Koala in Ivoorkust. Het schip dumpte op 19 augustus 2006 vijf ton chemisch afval in de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan. Meerdere mensen kwamen hierdoor om het leven, tienduizenden Ivorianen werden ziek. Trafigura, één van de grootste oliehandelaren ter wereld, had het schip gecharterd. Het in Amstelveen gevestigde bedrijf, dat vanuit London wordt geleid, heeft de minister onder meer verzocht om informatie te verschaffen over de resultaten van het onderzoek naar de stoffen die zich aan boord van het schip bevonden. Verder wil Trafigura inzage krijgen in alle stukken van de minister over deze kwestie. De minister heeft in de loop van de procedure een groot aantal van de gevraagde informatie openbaar gemaakt, maar heeft het verzoek voor sommige documenten afgewezen. Volgens de minister staan daar persoonlijke beleidsopvattingen in en staat dat in de weg aan openbaarmaking. De rechtbank in Amsterdam heeft de beslissing in stand gelaten en heeft het beroep van Trafigura op dat punt ongegrond verklaard. Trafigura is het daar niet mee eens. Volgens het bedrijf gaat het om documenten met milieu-informatie en had de minister de openbaarmaking daarvan niet zomaar kunnen weigeren. Als de namen van de betrokkenen worden weggelakt kunnen de beleidsopvattingen niet meer worden herleid naar specifieke personen en staat niets in de weg aan openbaarmaking van die informatie, aldus Trafigura. Daarom komt het bedrijf in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201007520/1)
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Boxmeer van het bestemmingsplan 'Buitengebied'. Het plan regelt het gebruik van gronden en gebouwen in het buitengebied van de gemeente Boxmeer. Een inwoner uit Vortum-Mullem is het er niet mee eens dat het plan een intensieve veehouderij op de Langstraat mogelijk maakt. Een man uit Oeffelt is het niet eens met de uitbreidingsmogelijkheden die aan een bedrijf aan de Urlingsestraat zijn toegekend. De man vindt dat in het plan alleen de bestaande bebouwing had moeten worden opgenomen. Een aantal inwoners heeft bezwaar tegen de verruiming van de mogelijkheden van de groepsaccommodatie aan de Laag Werveld in Beugen. Een transportbedrijf wil zich graag vestigen aan de Hapseweg in Oeffelt, maar het plan zou dat niet mogelijk maken. De minister van Defensie komt ook tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de minister houdt het plan te weinig rekening met de invliegfunnel, het radarverstoringsgebied en de obstakelvrije zone rondom de militaire vliegbases De Peel en Volkel. Zie ook de zaak met zaaknummer 200907775/1 die de Raad van State vandaag om 10.00 uur behandelt. Die zaak gaat over de aanwijzing die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant voor het bestemmingsplan 'Buitengebied' heeft gegeven. (zaaknummer 200907772/1)