Universiteit Leiden

Leiden & boeken: geschreven portretten

Geschreven Portretten â dat is het thema van de Boekenweek dit jaar (16-26 maart 2011). Boeken, biografieën en schrijvers en de Universiteit Leiden zijn nauw met elkaar verbonden.

Biografieën

Mensen van vlees en bloed, mensen die we bewonderen of verafschuwen â mensen met een verhaal. Biografieën vervatten een mensenleven in een boek. Ook Leidse wetenschappers publiceren regelmatig biografieën â van andere wetenschappers, van schrijvers, van politici. Zo schreef Willem Otterspeer een portret van de schrijver en historicus Huizinga en promoveerde Dirk van Delft op een biografie van natuurkundige Kamerlingh Onnes. En Cees Fasseur schreef de biografie van Wilhelmina. Recente biografieën zijn die van Hilda Verweij Jonker door Margit van der Steen en van fysicus Paul Ehrenfest door Marijn Hollestelle.

Sleutelgat

Jaap Goedegebuure, hoogleraar Moderne Nederlandse literatuur in Leiden, is kritisch over het thema.âDe interesse in biografieën en autobiografieën hangt samen met de behoefte om door het sleutelgat en achter de gordijnen te kunnen loeren. Het lezerspubliek verschilt nauwelijks van de televisiekijkende massa die dol is op programma's als RTL Boulevard, Blauw Bloed en de aanzwellende stortvloed reality soaps. Met literaire waarde of waardering heeft dat niet zo veel te maken. Denk ook maar even aan de meest gestelde vraag tijdens avonden waarop een auteur komt voorlezen uit een nieuwe roman: Heeft u dat zelf echt allemaal meegemaakt?â

Leiden stad van literatuur

Leiden heeft veel beroemde schrijvers voortgebracht. Studenten, alumni en wetenschappers van de Universiteit Leiden geven blijk van literaire kwaliteiten. Beroemde namen zijn Piet Paaltjens, Klikspaan, Nicolaas Beets, Karel van ât Reve, Maarten ât Hart, Nelleke Noordervliet, Anna Enquist, Ilja Leonard Pfeijffer en Christiaan Weijts. Overal in de stad Leiden zijn sporen van literatuur te vinden. Neerlandicus Peter Zonneveld schreef erover in het boekje Literaire wandeling door Leiden.

Boeken bestuderen

Studenten aan de Universiteit Leiden kunnen zich verdiepen in het boek in vele facetten. Zo kunnen alle studenten kiezen voor een minor Boek, boekhandel en uitgeverij. Hierin krijgen zij vakken als Boekgeschiedenis, Moderne media en Beroemde boeken. Er is ook een master Book and Digital Media Studies, een uniek studieprogramma.
De master biedt vakken zoals Digital Media Technology, Publishing Studies en Digital Access to Cultural Heritage.

Gastschrijver

Ook binnen de studie Nederlands is er veel aandacht voor literatuur. Elk jaar geeft een gastschrijver werkcolleges en een publiekslezing. In de afgelopen jaren kwamen studenten Nederlands zo in contact met schrijvers als Thomas Roosenboom, Arnon Grunberg, Kader Abdolah en Renate Dorrestein.

Film- en Literatuurwetenschap

De nieuwe studie Film- en Literatuurwetenschap bekijkt literatuur en film van alle kanten. Vanuit het heden en het verleden. Van heldenverhaal tot animatiefilm. En van de auteur tot de lezer en de kijker. Er is aandacht voor verteltechnieken in verschillende media, de relatie met fotografie en beeldende kunst, de invloed van tijd, plaats en cultuur op film en literatuur.

Links


* Themanummer Leidraad over Leiden en Nederlandse letteren
* Gastschrijver

* Minor Boek, boekhandel en uitgeverij

* Master Book and Digital Media Studies

* Nederlands studeren, bachelor en master
* Film- en literatuurwetenschap studeren, bachelor en master