Artsen zonder Grenzen

Toegang Artsen zonder Grenzen teams tot slachtoffers in Libië verslechtert

16-03-2011

Nu het geweld in Oost-Libië verder oplaait, ziet Artsen zonder Grenzen zich genoodzaakt haar medewerkers uit Benghazi terug te trekken. De teams zijn onderweg naar Alexandrië in Egypte, een aantal medewerkers zijn inmiddels aangekomen. Ze zullen proberen de Libische gezondheidsfaciliteiten vanuit Alexandrië te blijven ondersteunen met medicijnen en ander medisch materiaal. Tot nu toe heeft Artsen zonder Grenzen 33 ton aan medische voorraden weten aan te voeren.

Noodgedwongen terugkeren

Het is voor de teams zo goed als onmogelijk om zich veilig door die gebieden te verplaatsen waar voortdurend wordt gevochten. Vorige week heeft een team van Artsen zonder Grenzen tot twee keer toe geprobeerd Ras Lanuf te bereiken, een van de regio's die het hardst getroffen zijn door de gevechten. Omwille van veiligheidsredenen moest het team echter beide malen terugkeren. Een ander team dat in Brega een klein operatiecentrum op wilde zetten moest dit plan noodgedwongen opschorten doordat de frontlinie naar het oosten opschoof. Ook het chirurgisch team is nu in Alexandrië.

Vanuit westen

Artsen zonder Grenzen blijft proberen om Libië vanuit het westen, vanaf de Tunesische grens, binnen te komen. De Libische regering verbiedt Artsen zonder Grenzen echter nog steeds de grens over te steken. Dit is al het geval sinds onze teams er voor het eerst op 23 februari aankwamen. De teams hebben 16 ton medisch en logistiek materiaal bij zich, en er is nog meer materiaal onderweg.

Hulp in Tunesië

Artsen zonder Grenzen heeft in Tunesië een team van 25 medewerkers in Ras Ajdir en Dehiba, twee grensposten met Libië. In Ras Ajdir hebben onze medewerkers 2 tenten opgezet: één aan de grensovergang zelf en één in het transitkamp. Daar wachten momenteel ongeveer 18.000 mensen op repatriëring of op doorgang naar een andere locatie, afhankelijk van hun status. Een klein team van dokters en psychologen vangen de migranten die de grens met Tunesië aan de zuidgrens, bij Dehiba, oversteken. De instroom van vluchtelingen bij Dehiba is een stuk lager dan in Ras Ajdir.

Psychosociale zorg

Tunesiërs nemen samen met een aantal internationale organisaties de onmiddellijke medische humanitaire noden in het grensgebied voor hun rekening. Artsen zonder Grenzen runt sinds 4 maart een programma voor psychosociale zorg. Vele vluchtelingen vertelden dat ze getuige waren van geweld of er zelf slachtoffer van zijn. Onze hulpverleners helpen hen hun leed te verwerken en om te gaan met de stress die zij hebben vanwege hun onzekere toekomst. Dit doen zij in groepsverband en met een-op-een counseling.

Vluchtelingen in Malta en Lampedusa

In Malta en op het Italiaanse eiland Lampedusa verleent Artsen zonder Grenzen hulp aan de mensen uit Libië die daar zijn aangekomen. Met mobiele hulpposten bieden zij er medische zorg.