Gemeente Oirschot

Vier ton voor de leefbaarheid van Spoordonk

De provincie heeft besloten om maximaal ⬠403.800 beschikbaar te stellen voor de leefbaarheid van Spoordonk. We ontvangen deze subsidie na het afronden van de projecten uit de subsidieaanvraag waarvoor we tot februari 2013 de tijd hebben.

Â

Idop Spoordonk

Samen met de inwoners van Spoordonk hebben we in 2008 en 2009 een leefbaarheidsprogramma, en een Integraal Dorps Ontwikkelingsprogramma (Idop) gemaakt. Begin vorig jaar hebben we samen met Buurtbeheer/Dorpscafé Spoordonk een subsdieaanvraag (zogenoemde oplegger) opgesteld. De oplegger bestaat uit projecten uit het Idop die we binnen twee jaar kunnen uitvoeren. In februari kregen we een positieve beschikking van de provincie voor het uitvoeren van de projecten uit de oplegger.

Â

Twaalf projecten

In totaal bestaat de oplegger uit twaalf projecten die we samen met Spoordonk binnen twee jaar realiseren.

Â

Buurtbeheer/Dorpscafé Spoordonk actief aan de leefbaarheid. Veel projecten uit de oplegger zijn opgepakt en uitgevoerd. Zo is er een banenpool/talenbank opgezet. Ook organiseren zij jaarlijks een nieuwjaarsbijeenkomst, een kerstdiner voor (alleenstaande) ouderen en een picknick op Koninginnedag.

Â

De school, gemeenschapshuis Den Deel, Buurtbeheer/Dorpscafé en de gemeente werken aan de plannen voor de renovatie en opwaardering van de school, het gemeenschapshuis en de gymzaal. De functionaliteit van de accommodatie wordt vergroot en het is de bedoeling dat het nog meer het ontmoetingscentrum van Spoordonk wordt.

Â

Daarnaast is de verkeersveiligheid heel belangrijk voor de leefbaarheid in Spoordonk. Er zijn maatregelen getroffen om de schoolroute veiliger te maken. We zijn druk bezig met de oversteekbaarheid van de Spoordonkseweg en we gaan aan de slag met de inrichting van een 60 km zone op deze weg.

Â

Dit zijn een paar projecten uit de oplegger. Meer informatie vindt u op www.oirschot.nl.

Â

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland

Idop Spoordonk maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Kempenland.