ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


ICT~Office herkent zich in conclusies rapport Algemene Rekenkamer

16 mrt 2011 om 11:22

ICT~Office herkent zich in de conclusies en aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer over open source en open standaarden bij de Rijksoverheid. Die geven een zakelijk en genuanceerd beeld van de mogelijkheden die open standaarden en open source software bieden voor de bedrijfsvoering van de rijksoverheid. ICT~Office onderschrijft de aanbeveling van de Rekenkamer aan de Tweede Kamer om een realistischer verwachtingspatroon te ontwikkelen voor de besparingen die met de inzet van open standaarden en open source software kunnen worden bereikt. De conclusie dat er een splitsing moet worden gemaakt tussen beleid voor een efficiëntere (rijks)overheid en beleid voor marktordening geeft ook meer helderheid over de ICT-doelstellingen van de overheid. ICT~Office is voorstander van een benadering, waarbij de ICT-behoefte voorop staat en uiteindelijk wordt bepaald welke software en standaarden daarbij nodig zijn.

Het rapport van de Algemene Rekenkamer toont aan dat de discussie rond open source en open standaarden niet zo zwart-wit is als het soms lijkt. Hoewel besparingen zeker mogelijk zijn, is het geen gegeven dat dit altijd het geval zal zijn. Ook in het rapport van Dialogic over de softwaresector in Nederland (2010) is al aangetoond dat open en closed software veel door elkaar worden gebruikt en dat veel software is opgebouwd uit een mix van zowel open als gesloten software-elementen.

ICT~Office onderschrijft de opvatting van de Rekenkamer dat de CIO Rijk samen met de departementale CIO's een sleutelrol moet krijgen bij het proces van strategische besluitvorming rondom de verdere ontwikkeling van de ICT-huishouding van het Rijk.

Voor wat betreft de marktordening rondom software en de rol van het Ministerie van EL&I daarbij pleit de Rekenkamer terecht voor het formuleren van eenduidige doelen. ICT~Office is van mening dat het in dat kader het beste is om een beleid te voeren dat de softwaresector in Nederland stimuleert. Met een toegevoegde waarde van 17,2 miljard euro per jaar is het een significante sector met veel exportpotentieel.

Door een gericht inkoopbeleid kan de overheid, als de launching customer, bijdragen aan de ontwikkeling van een markt voor innovatieve software (zowel open source als closed source), zodat deze voldoende kritische omvang krijgt. Het inkoopbeleid van de overheid moet echter wel neutraal zijn ten opzichte van aanbieders, technologie en businessmodellen. Daar waar aantoonbaar sprake is van een volwassen software(deel)markt met voldoende toegang voor aanbieders heeft de overheid geen regulerende of voorschrijvende rol.

De activiteiten rond open standaarden zijn onder gebracht bij het Forum Standaardisatie, dat een prominentere rol moet krijgen in de interoperabiliteitsagenda. Voor wat betreft de rol van software op de gemeentelijke markt is het sinds januari 2010 opererende Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING) een voor de hand liggende beleidsontwikkelaar. Op die wijze ontstaat helderheid over ieders rol.

ICT~Office wil graag met alle betrokken partijen in gesprek over hoe de verwerving van software door overheden kan leiden tot het beste product tegen de beste voorwaarden.