GroenLinks

Het geduld raakt op

Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis en PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk maken zich zorgen dat de banken terugkeren naar business as usual. "Het is belangrijk dat te voorkomen en de banken te dwingen de realiteit onder ogen te zien. Klant en samenleving dienen centraal te staan. Dat heeft de Kamer geëist en dat dient serieus te worden genomen. Als dat niet zo is - en daar lijkt het op - raakt ons geduld op en zullen we onze tanden moeten laten zien." Lees hun opiniestuk.

De financiële sector is de bloedsomloop van onze economie, waarvan stilstand tot een acute en levensgevaarlijke crisis zou leiden. Daarom was het onontkoombaar dat met inzet van veel gemeenschapsgeld werd bijgesprongen toen banken dreigden om te vallen. Maar daarom is het ook cruciaal dat de bancaire sector nu op een duurzame manier bestand wordt gemaakt tegen dergelijke meltdowns. Voorwaarde daarvoor is het bewerkstelligen van een moreel-ethische omslag in de cultuur binnen de banken. Banken moeten doordrongen zijn van de maatschappelijke realiteit, en van de betekenis van banken voor de samenleving en de economie.

De parlementaire Commissie De Wit heeft hiervoor prima aanbevelingen gedaan, die via een Kamermotie breed gesteund zijn, en de regering heeft een behoorlijk aantal aanbevelingen overgenomen. Maar wij maken ons zorgen dat juist op een aantal cruciale punten de vaart eruit gaat, en de banken terugkeren naar business as usual. Het is belangrijk dat te voorkomen en de banken te dwingen de realiteit onder ogen te zien. Klant en samenleving dienen centraal te staan. Dat heeft de Kamer geëist en dat dient serieus te worden genomen. Als dat niet zo is - en daar lijkt het op - raakt ons geduld op en zullen we onze tanden moeten laten zien. Daarom noemen we hier vier onderwerpen waarop we deze week in de plenaire behandeling in de Tweede Kamer zullen terugkomen, en een Kameruitspraak zullen vragen.

Ten eerste moet het beroep van bankier een eerbiedwaardige professie zijn en blijven. De sfeer van Wall Street jongens die als Masters of the Universe snel heel rijk worden en dan de plaat poetsen geeft geen pas. Vandaar het voorstel van een eed die bankiers afleggen, waarna ze worden ingeschreven in een register van bankiers (vergelijkbaar met artsen en andere professionals); een persoon die zich slecht gedraagt kan de registratie verliezen en daarmee de bevoegdheid tot uitoefening van zijn of haar vak.

Ten tweede moet de beloningsstructuur de juiste prikkels geven. Dat betekent dat wettelijk komt vast te liggen dat bonussen niet te hoog zijn, in ieder geval nooit meer dan 100% van het vaste inkomen. Maar het betekent sowieso een terughoudend beloningsbeleid; het betekent ook dat niet ineens het vaste inkomen verhoogd moet worden om voor de terugval van bonussen te compenseren. Tenslotte moeten deze normen vanzelfsprekend gelden voor bestuurders, maar niet voor hen alleen: voor alle functionarissen, dus ook die op de handelsvloer (conform de aanbeveling van de Commissie de Wit).

Ten derde moet de banksector haar verantwoordelijkheid nemen waar het gaat om duurzaamheid en ethisch handelen. Ook hier speelt het belonigsbeleid een belangrijke rol: eerder zijn adviezen uitgebracht (onder meer door Hay Group) om minimaal een derde van de beloning te baseren op duurzame criteria. Dit kan door dit enerzijds op te nemen in de beloningsstructuur en dat wettelijk te verankeren. Anderzijds ook door dit aan Raden van Commissarisen en Raden van Bestuur op te leggen via de key performance indicators, de criteria waarop de leiding van een bedrijf wordt afgerekend. Ook dit dient wettelijk te worden verankerd.

Tenslotte hebben we de afgelopen jaren gezien dat er financiële producten zijn aangeboden die niet in het belang van de klant waren, zoals de `woekerpolissen'. De Autoriteit Financiële Markten heeft onlangs de Kamer gevraagd om wettelijk verankerde bevoegdheden om toe te zien of producten die nieuw ontwikkeld worden in het belang van de klant zijn: of de kosten redelijk zijn, of ze veilig zijn, en of ze transparant zijn (zodat de klant snapt wat hij koopt). Wij willen de AFM die bevoegdheden geven en wel zo snel mogelijk. Ook de bestaande portfolio's mogen van ons doorgelicht worden.

Het is onbegrijpelijk als het gevoel van urgentie en belang erodeert. De crisis is nog niet overwonnen en we willen een volgende crisis voorkomen. De politiek kan zeker na deze crisis niet meer de andere kant op kijken, en mag en moet de randvoorwaarden creëren voor een duurzame financiële sector voor de 21e eeuw.

Bruno Braakhuis (GroenLinks)
Ronald Plasterk (PvdA)