Gemeente Duiven
Vrijwilligers maken het verschil!
Dit jaar 2011 is het Europees jaar van het Vrijwilligerswerk 2011. Ook in Duiven wordt veel aandacht besteed aan vrijwilligerswerk. Zo zijn er het hele jaar door activiteiten in het kader van het Europees jaar (zie kalender) en is er maandelijks een profiel van een vrijwilliger werkzaam in Duiven te lezen.
Hoe belangrijk vrijwilligers zijn in de direct omgeving of in de wijk willen we onderstrepen met dit interview. Aan het woord komen een aantal bewoners van de wijk Welleveld/Droo-Zuid. Een wijk die een roerige tijd achter de rug heeft.
De wijk, ruwweg ten noorden van de Visserlaan en ten zuiden van 't water, met de van Dorthstraat aan de westzijde en de Vergertlaan als oostelijke begrenzing (zie kaartje), wordt doorkruist door een fietspad. Hierdoor zijn er feitelijk twee delen. Deze wijk heeft een facelift ondergaan. Een deel van de bestaande woningen is afgebroken, waarna nieuwbouw op dezelfde plek is herrezen. Hierdoor is het karakter van de wijk verandert. In deze situatie proberen actieve wijkbewoners een aandeel te hebben in de leefbaarheid van de wijk. Hoe zij dat doen en wat zij hebben bereikt met hun inzet leest u in onderstaand interview.
Peter Schampers
Woont 30 jaar in Droo Zuid op hetzelfde adres
Heeft de oprichting van het toenmalige wijkplatform nog meegemaakt.
Is bestuurslid van de Wijkraad Welleveld Droo-Zuid en lid van de buurtvereniging BeLaDaNo.
Uitspraak: "Vrijwilligerswerk moet je niet doen om een compliment te krijgen, maar omdat je het belangrijk vindt."
Marijke Vos
Inwoner van de wijk Welleveld Droo-Zuid
Is al 3 jaar actief bij de Wijkraad Welleveld Droo Zuid
Is penningmeester bij de Wijkraad.
Uitspraak: "Ik wil vooral proberen mensen persoonlijk aan te spreken en bij activiteiten te betrekken. Alleen dán kunnen dingen écht veranderen en zien mensen het hele plaatje."
Marika Biacsics
Opbouwwerker bij Mikado
Voorzitter (vervangend) bij de Wijkraad Welleveld Droo Zuid
Uitspraak: "Mensen krijgen straks met het nieuwe Huis van Droo een prachtige plek waar ze samen dingen kunnen doen en organiseren."
Lianne van der Poel
Projectconsulent Leefbaarheid bij Vivare.
Nauw betrokken bij alle ontwikkelingen in de wijk Welleveld Droo Zuid.
Uitspraak:"Vivare wil bewoners een actieve rol geven in het bevorderen van de leefbaarheid in hun eigen wijk of buurt. Door samen te werken met gemeente, wijkraad, scholen, bewoners proberen we prettig wonen te stimuleren, want samen bereik je nu eenmaal meer!"
Over de wijk Welleveld Droo-Zuid:
Peter: "Het wordt door de mensen denk ik niet als één wijk ervaren. Het is eigenlijk grofweg in twee delen verdeeld: de zangvogelbuurt en de watervogelbuurt. Een klein deel daarvan heeft wel een eigen buurtvereniging." Daardoor is daar volgens Peter wel iets meer samenhang.
Lianne voegt aan toe: "De watervogelbuurt heeft twee identieke pleinen links en rechts van het woonservicegebied waar onderlinge samenhang tussen bewoners verschilt. Mensen beschouwen hun eigen straat vaak als hun buurt en dat is prima. Het is wel belangrijk om te kijken naar het geheel." Als voorbeeld noemt Lianne: "Zijn er voldoende voorzieningen? is het schoon, heel en veilig? En zijn mensen trots op de wijk waar ze wonen? In de praktijk zie je dan dat mensen die dat kunnen en willen, meer bereid zijn om zich in te zetten voor dr buurt en de bewoners."
Marika denkt dat de wijk meer mogelijkheden krijgt als het iets groter gemaakt zou worden met bijvoorbeeld de bomenbuurt en de bloemenbuurt. "Dat grenst aan het centrum van Duiven."
Marijke vult aan: "Daardoor kunnen we misschien ook meer mensen krijgen die zich in bijvoorbeeld de wijkraad willen inzetten."
Er is en wordt behoorlijke ingrepen gedaan in de wijk. De renovatie is gebeurd maar nu ook de nieuwbouw. Wat voor rol heeft de wijkraad daarbij?
Marijke vertelt: "Die renovatie was al behoorlijk heftig voor veel inwoners. Ineens staat je hele huis op zijn kop en zit alles onder het stof. Nu zijn er weer veel vrachtwagens in de straat en is er een boel troep." Volgens Marijke is het wel begrijpelijk dat daarover geklaagd wordt, maar ze probeert ook mensen in te laten zien dat dit er nu eenmaal bij hoort. "Je moet eerst letterlijk door het stof, voordat het weer beter wordt".
Marika is daarom ook van mening dat de wijkraad als taak heeft om mensen in te laten zien dat ze zelf veel kunnen doen om de leefbaarheid te verbeteren. "Het gaat om een SAMENleving. Dus met alleen maar klagen dat er niks gebeurd bereik je niks. Actieve deelname is wat we meer willen stimuleren."
Peter vindt dat je als wijkraad geen individuele klachten moet gaan oplossen, maar dat er bent voor het collectief. En als wijkraad kun je veel meer bereiken in de richting van bijvoorbeeld de gemeente, Vivare of de politie. Je hebt een goede ingang als wijkraad.
De Wijkraad heeft dan ook al behoorlijk wat succesjes op haar naam staan.
"Ja dat klopt" vertelt Peter. "We hebben een tijd terug overlast gehad van jongeren die met de zogenaamde discotreinen terug kwamen van het stappen. De wijkraad heeft toen het initiatief genomen om met elkaar om de tafel te gaan zitten en dat is gelukt. Met politie, gemeente, NS, Syntus is toen een convenant afgesloten."
Een ander voorbeeld van een succesje is de verbetering van de verlichting in de achterpaden. "Op veel plekken bleken er onveilige en ongure plekken te zijn. Met Vivare zijn toen ook goede afspraken gemaakt." Volgens Peter is dit beter gelukt in de buurten waar Vivare woningen had, dan waar vooral eigen (koop) woningen stonden.
Marike geeft aan dat ze het vieren van de succesjes ook veel aandacht besteden. "We gebruiken daar vooral persberichten, nieuwsbrieven en de website voor." Maar ook bladen van Vivare worden dan ingeschakeld.
Marijke is erg positief over de buurtborrel die de laatste tijd nog wel eens wordt georganiseerd. "Mond tot mond reclame is altijd nog het beste. Samen praten over wat beter kan en wat je als inwoner zelf kunt doen. Mensen bij de buurt betrekken is zo belangrijk voor de saamhorigheid en gezelligheid in je woonomgeving."
Een van de nieuwe gebouwen in de wijk is het Huis van Droo. Dat moet de ontmoetingsplek van de wijk worden. Met voorzieningen voor oud en jong en mogelijkheden om van alles te organiseren.
"Je moet elkaar opzoeken en dan is zo'n wijkhuis een uitkomst", vertelt Marika.
Marijke denkt dat als het Huis van Droo klaar is het ook door de inwoners gewaardeerd zal worden. "Bijvoorbeeld als men dan een plek heeft om te kaarten, of elkaar te ontmoeten". Marijke denkt dat de wijkraad dan in het begin vooral een rol heeft om mensen te helpen en te verwijzen naar het Huis van Droo, "maar daarna moet dat meer vanzelf gaan en organiseren mensen zelf van alles. Dan hoeven wij daar als wijkraad niet meer tussen te komen, maar alleen nog te helpen waar nodig".
Lianne vertelt over een leuk mozaïek project dat Vivare en de gemeente in het voorjaar willen starten. "Dat moet een soort route worden tussen allerlei belangrijke plekken in de wijk. Het vormt een verbinding tussen de pleinen, het woonservicegebied en de Kijk- en Doeroute. Iedereen mag meedoen, volwassenen en kinderen uit de wijk, maar ook inwoners uit andere delen van Duiven."
Marika verwoord het treffend: "Het Huis van Droo wordt een trekpleister, een ontmoetingsplaats. Soms vragen mensen wel eens: 'hoe nu verder?' En ik antwoord dan: "Dat hangt voor een groot deel van uzelf af. het wordt namelijk UW huis."
"Er zijn ook al heel veel leuke suggesties gedaan" zo vertelt Peter. "Bijvoorbeeld een pc-training voor ouderen, die dan door jongeren gegeven wordt. Heel erg leuk en daar gaat de wijkraad dus mee aan de slag." Peter vergelijkt het met een olievlek die langzaam steeds groter wordt: "Mensen gaan het er met elkaar over hebben, welke mogelijkheden ze zien, wat ze willen organiseren. Er komen dan vanzelf weer meer mensen bij die ook weer ideeën hebben."
"Eerst moet er maar weer eens rust komen in de wijk". Als alles klaar is heeft Welleveld Droo-Zuid een mooie ontmoetingsplek. "Ik zie de toekomst rooskleurig tegemoet: mooi wijkhuis, goede voorzieningen, mooie woningen, goed functionerende wijkraad. Laten we vooral vooruit kijken!"