Persberichten

Seminar 'Terugdringen vrijheidsbeperking kan en moet' op Zorgtotaal 2011

Publicatiedatum: 09-03-2011

Vrijheidsbeperkende maatregelen zijn in zorginstellingen aan de orde van de dag. De discussie laaide begin dit jaar weer op toen naar buiten kwam dat de gehandicapte jongen Brandon dagelijks in zijn vrijheid wordt beperkt. Meer dan de helft van bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen heeft hier soms mee te maken. Een van de seminars op de vakbeurs Zorgtotaal heeft als titel 'Terugdringen van vrijheidsbeperking kan en moet'. De beurs wordt van woensdag 16 tot en met vrijdag 18 maart gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.

Het seminar wordt gegeven door Bianca van der Linden en collega Francisca Hardeman. Beiden zijn expert verminderen vrijheidsbeperking en Van der Linden is winnaar van de IZZ Mooi Mens Verkiezing 2009. Van der Linden: "Het op een verantwoorde manier toepassen van vrijheidsbeperking is belangrijk. Nog belangrijker is de vraag of het anders of minder kan."

De meeste recente cijfers over dit probleem staan in een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg uit 2008. Hieruit blijkt dat 5 tot 7 van elke 10 bewoners te maken heeft met vrijheidsbeperking. In de verstandelijke gehandicaptenzorg heeft 1 op de 6 hiermee te maken. Van der Linden: "Er is bij zorginstellingen veel behoefte aan hulp en handreikingen over dit onderwerp. Natuurlijk speelt de maatschappelijke en politieke druk en de recente berichtgeving in de media een grote rol maar dat neemt niet weg dat dit continue een belangrijk onderwerp is, dat altijd leeft binnen zorginstellingen. Voor veel zorginstellingen is dit één van de speerpunten van hun beleid."

Vrijheidsbeperkende middelen
"Dwangbehandeling, het gebruik van onrustbanden en de deur op slot doen, zijn voorbeelden die iedereen wel kent. Maar ook eenzijdige afspraken hebben vaak een vrijheidsbeperkend karakter. Denk bijvoorbeeld aan cliënten die niet alleen naar buiten mogen, om 22.00 uur binnen moeten zijn, niet mogen bellen of niet alleen mogen eten. Dit zijn ook middelen die de vrijheid van een cliënt beperken, alleen zijn deze middelen niet zo tastbaar ", aldus Van der Linden.

De workshop
Van der Linden geeft aan dat de professionals die de workshop hebben gevolgd zullen beseffen dat het terugdringen van vrijheidsbeperkende middelen niet zo moeilijk is als ze vaak denken. "De bewustwording van wat vrijheidsbeperking eigenlijk allemaal is, is al genoeg om het terug te dringen.
Tijdens de workshop komen we met concrete, werkbare voorbeelden en casussen. We presenteren het zo, dat de deelnemer er in de praktijk direct iets mee kan. Na afloop van de workshop krijgt iedere deelnemer een factsheet over het terugdringen van vrijheidsbeperking met informatie over de actuele wet- en regelgeving. Zorginstellingen die vrijheidsbeperkende maatregelen binnen hun organisatie willen terugdringen kan ik alvast drie tips meegeven:

1. Ga voor jezelf na wat jij ervan zou vinden als je zelf in je vrijheid beperkt wordt;
2. Check of alles wat je doet ook in het zorgplan staat omschreven;
3. Bepaal of je met de inzet van deze maatregelen het gewenste resultaat bereikt."

De workshop 'Terugdringen van vrijheidsbeperking kan en moet!' wordt op de vakbeurs Zorgtotaal, Jaarbeurs Utrecht op vrijdag 18 Maart van 12.00 uur tot 13.45 uur gegeven in de Congreszaal.

Zorgtotaal en Zorg & ICT 2011
De vakbeurs Zorgtotaal wordt samen met de beurs Zorg & ICT gehouden van 16 tot en met 18 maart in Jaarbeurs Utrecht. De exposanten presenteren onderwerpen of diensten op het gebied van revalidatie, verpleging, voeding, facilitair en technologie. Trends in de zorg zoals gaming en de continue aandacht voor vaardigheden krijgen speciale aandacht via themapleinen. Zorg & ICT biedt de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Deze editie is er een speciaal Gaming Plein aanwezig en is er weer veel plaats voor innovatie.

Meer informatie over de vakbeurs Zorgtotaal is te vinden via www.zorgtotaal.nl. Ga naar www.zorg-en-ict.nl voor meer informatie over Zorg & ICT.


.-.-.-.-.-.-.-.-


Noot voor de redactie,