Rijksvoorlichtingsdienst
Smakelijk Duurzame Stad!
Steeds meer Nederlandse gemeenten zijn actief met het thema 'duurzaam voedsel'. De ene gemeente heeft de eigen catering duurzaam gemaakt, de andere gemeente bevordert dat scholen aan de slag gaan met voorlichting over gezond en duurzaam eten. Er zijn voorbeelden van gemeenten die zorgen dat er binnen de eigen grenzen meer voedsel wordt verbouwd (moestuinen), omdat het voedsel dan veel minder kilometers hoeft af te leggen. En er zijn gemeenten die de streekproducten in het zonnetje zetten (vers, dichtbij, vaak biologisch).
Er zijn vaak helemaal geen ingewikkelde programma's nodig om in de praktijk duurzaam voedsel te bevorderen. En de mensen die ermee aan de slag gaan vinden het altijd erg leuk. En belangrijk. Wat we eten gaat tenslotte ook over ons eigen lijf!
Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) zou willen dat nog meer Nederlandse gemeenten ervaren dat duurzaam voedsel een relevant beleidsonderwerp is. In samenspraak met de VNG heeft EL&I daarom een eenmalig magazine uitgegeven dat gemeenten laat zien wat er al in Nederland gebeurt, en hoe simpel het vaak op gang te brengen is. Nu eens geen beleidsonderwerp dat veel geld en moeite kost.
Het magazine heet 'Smakelijk Duurzame Stad'. Gemeenten die erdoor geïnspireerd raken en er zelf misschien ook mee aan de slag willen gaan, worden door staatssecretaris Bleker uitgenodigd mee te doen aan een wethoudersconferentie op woensdag 16 maart in Groningen (de stad die in 2011 Hoofdstad van de Smaak is).
Noot voor redacties (