'Beste Menu van de Zorg' op vakbeurs Zorgtotaal 2011
Publicatiedatum: 23-02-2011
Deelnemende teams van kookworkshop 'het beste Menu van de Zorg' zijn bekend
Welke van de negen geselecteerde teams gaat aan het einde van de beurs Zorgtotaal naar huis met de Gouden Dessertlepel, 5000 euro en de faam van 'het beste Menu van de Zorg 2011?'
Het antwoord komt op de laatste beursdag van Zorgtotaal, de beurs voor professionals in de zorg, tijdens de finale van de kookwedstrijd 'het beste Menu van de Zorg 2011'. Zorgtotaal, van 16 tot en met 18 maart in de Jaarbeurs Utrecht, is gedurende deze drie dagen het toneel van een spannende 'cook off' onder toeziend oog van Tv-kok Pierre Wind.
De deelnemers
De geselecteerde deelnemers voor 'het beste Menu van de Zorg 2011' zijn: Elkerliek ziekenhuis, Helmond; Stichting Werkt voor Ouderen, Vlissingen; Woon- en zorgcentrum De Bolder, Huizen; Sint Maartenskliniek, Nijmegen; Scheper Ziekenhuis, Emmen; Zorgcentrum Cleijenborch, Colijnsplaat; St. Elisabeth Ziekenhuis, Tilburg; Dimence, Deventer en Dorpsgemeenschap Nieuw Woelwijck, Sappemeer. Er is geselecteerd op originaliteit, creativiteit, voedingswaarden ten aanzien van verantwoorde voeding, kostprijs en de toepasbaarheid binnen de doelgroep.
Over de kookwedstrijd
De 'cook off' voor 'het beste Menu van de Zorg' wordt dit jaar voor de eerste keer op de beursvloer van de Zorgtotaal gehouden en wordt georganiseerd door voedingsmiddelenleverancier en maaltijdspecialist Distrivers. Iedere instellingskok in Nederland is uitgedaagd om een gezond, creatief en lekker menu te serveren binnen een budget van 4 euro. Uit de inzendingen is een selectie gemaakt van deelnemende teams en tijdens Zorgtotaal worden de menu's van de finalisten beoordeeld door jury en publiek.
Jury en prijzen
De jury bestaat uit Sjaak Jobse (meesterkok bij de Zeeuwse zorgorganisatie Zorgstroom), Lena Hillenga (beleidsmedewerker LOC Zeggenschap in Zorg), Alphons Smits (LOC Zeggenschap in Zorg, de landelijke cliëntenorganisatie in zorg en welzijn) en Carolien Meijer (hoofdredacteur Gastvrije Zorg en De Sterrengids). De voorrondes zijn op de beursvloer op 16 en 17 maart en de finale wordt gehouden op 18 maart. Het winnende team wordt beloond met een bedrag van 5.000 euro en krijgt de faam van 'het beste Menu van de Zorg 2011'. Daarnaast is er een prijs voor het beste dessert: de Gouden Dessertlepel van Campina ter waarde van 1.000 euro.
Workshop 'de kers op de appelmoes' met Pierre Wind
Topkok en enthousiasteling Pierre Wind heeft, buiten zijn rol als presentator van de kookwedstrijd, ook de workshop 'de kers op de appelmoes': de finishing touch voor convenience producten, onder zijn hoede (naar zijn gelijknamige boek 'De kers op de appelmoes'). Met deze interactieve workshop wil de topkok de deelnemers en bezoekers inspiratie en ideeën geven om met simpele garnituren en opmaakregels, gerechten extra mooi te presenteren aan cliënten.
De workshop 'de kers op de appelmoes' wordt gehouden op 17 maart, van 11.30 uur tot 12.30 uur in hal 10. Meer informatie over 'het beste Menu van de Zorg' en de workshop is te vinden via
Zorgtotaal en Zorg & ICT
De beurs Zorgtotaal wordt samen met de beurs Zorg & ICT gehouden van 16 tot en met 18 maart in Jaarbeurs Utrecht. Zorgtotaal heeft 300 exposanten. Deze presenteren onderwerpen of diensten op het gebied van revalidatie, verpleging, voeding, facilitair en technologie. Trends in de zorg zoals gaming en de continue aandacht voor vaardigheden krijgen speciale aandacht via themapleinen. Zorg & ICT biedt de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Deze editie is er een speciaal Gaming Plein aanwezig en is er weer veel plaats voor innovatie.
Meer informatie over de Zorgtotaal is te vinden via
Noot voor redacties
Noot voor de redactie,