Rijksvoorlichtingsdienst
Kabinet steunt bedrijfsleven in verminderen files
Twee miljoen mensen flexibeler laten werken in 2015, dat is de inzet van vijftig Nederlandse CEO's. Door Slim werken en slim reizen is het volgens de werkgevers mogelijk de bereikbaarheid van Nederland te verbeteren. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu steunt de werkgevers en maakt daarvoor tien miljoen euro vrij. De helft van dit geld is beschikbaar voor het MKB.
Minister Schultz van Haegen gaf vandaag samen met Lodewijk de Waal, voorzitter van het werkgeversplatform de B50, de officiële aftrap voor het Platform Slim Werken Slim Reizen. De betrokken partijen (werkgevers, regio's, werknemersorganisaties) werken samen met als doel dat slim werken en slim reizen business as usual te maken. Dit draagt positief bij aan de bereikbaarheid van Nederland.
Werkgevers pakken handdoek op
Uniek is de rol van 50 grote bedrijven, de zogenoemde B50. Deze werkgevers zijn koplopers op het gebied van slim werken en reizen. Een slimme manier van werken en reizen draagt niet alleen bij aan een betere bereikbaarheid, maar ook aan een goede concurrentiepositie van Nederland als kenniseconomie, het verbeteren van het vestigingsklimaat en arbeidsparticipatie. Slim werken en reizen gaat om gedragsverandering, om een andere manier van werken en reizen. Dit draagt bij aan een vitale organisatie, die aantrekkelijk is voor (huidige en toekomstige) medewerkers, en voor klanten, met een hogere productiviteit en daardoor lagere kosten.
Minister reserveert geld
De minister sprak uit de werkwijze van het Platform toe te juichen. Ze vindt een gezamenlijke aanpak, waarin de regio's en het bedrijfsleven gezamenlijk optrekken erg belangrijk. Doorslaggevend voor haar is het uitgesproken commitment van zo'n groot aantal werkgevers. Zij zijn in staat om, in nauwe samenwerking met werknemersorganisaties, een structurele verandering te bereiken. Bijvoorbeeld door verankering in de arbeidsvoorwaarden van Het Nieuwe Werken. De minister liet weten dat het platform Slim Werken Slim Reizen en haar aangekondigde programma Beter benutten elkaar kunnen versterken. Daarom heeft ze besloten een bedrag van tien miljoen euro ter beschikking te stellen voor de activiteiten in de jaren 2011 en 2012 gericht op het stimuleren van slim werken en reizen.
Tijd
De afgelopen twee jaar heeft de Taskforce Mobiliteitsmanagement (TFMM) een goede aanzet gegeven om de bereikbaarheid van Nederland te verbeteren. De evaluatie liet zien dat de gewenste gedragsverandering van werkgevers en werknemers (meer) tijd kost. Daar willen de partijen zich samen voor inzetten.