Ingezonden persbericht
Persbericht
14 maart 2011
110314-a
In Leiden opnieuw grootste kans op werk
Leiden had in 2010 van de grote gemeenten de laagste bijstandsgroei. Dat blijkt uit gegevens van het CBS. Ook in 2009 stond Leiden op 1. Terwijl landelijk het aantal bijstandsuitkeringen gemiddeld toenam met 9.31 procent, steeg dat van Leiden slechts met 1.69 procent (van 2370 in december 2009 naar 2410 in december 2010).
Het CBS vermeldt elke maand sinds de invoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB) in 2004, het aantal verstrekte WWB/WIJ-uitkeringen per gemeente. Volgens de recent door het CBS gepubliceerde bijstandscijfers heeft Leiden voor de tweede keer op rij het beste gepresteerd.
Wethouder Jan-Jaap de Haan (Werk en inkomen): "Een prachtig resultaat. Dit betekent dat er in Nederland geen enkele andere grote stad is waar de kans op een baan zo groot is als in Leiden. Dat gaat niet vanzelf; de inzet van de medewerkers van Werk en Inkomen en van Re-integratie Leiden, draagt hier mede aan bij. De kern van het sociaal beleid - en het bestrijden van armoede - is zorgen dat er werk is en Leiden slaagt hier buitengewoon goed in. Dat we nu voor de tweede keer als beste eindigen, is hiervoor het bewijs. Het spreekt voor zich dat we ook in 2011 de ambitie hebben om - ondanks lastige tijden - opnieuw bij de top te behoren"
Inzet
Leiden zet sinds 2008 stevig in op het beperken van de instroom en het bevorderen van de uitstroom naar werk. De goede cijfers zijn vooral te danken aan het feit dat de uitstroom naar werk op peil is gebleven. Daarnaast is in 2007, samen met diverse partners, het Werkgeversloket gestart. Dit heeft gezorgd voor een beter coördinatie bij de bemiddeling naar werk.
In 2008 en 2009 zijn er diverse convenanten met werkgevers gesloten voor zowel gesubsidieerd als regulier werk. Hierdoor ontstonden er meer werk-leerplekken voor bijstandgerechtigden. Zo draagt het deelproject JA bij aan het veroveren van plekken op de arbeidsmarkt voor jongeren tot 27 jaar, JA is een deelproject van het Actieplan Jeugdwerkloosheid. Een belangrijke schakel in de aanpak om mensen aan werk te helpen was Re-integratie Leiden, onderdeel van DZB Leiden. Re-integratie Leiden is de afgelopen jaren stevig gegroeid in haar activiteiten. Tenslotte heeft Leiden heeft er baat bij dat er weinig recessiegevoelige sectoren binnen haar stadsgrenzen zijn.
- einde bericht -
Ingezonden persbericht