Ingezonden persbericht
http://www.wbs.wur.nl/NL/Cursussen+en+Opleidingen/Leefomgeving+groene+ruimte+en+water/Leefomgeving+en+groene+ruimte/Natuur+als+nooit+tevoren/
Natuur als nooit tevoren
Natuurbeheer en natuurbehoud anno 2011
Introductie
De natuur is van onschatbare waarde en kan een veelheid aan diensten leveren voor mens, landschap, klimaat en aarde. Natuur is echter geen statisch gegeven en is voortdurend aan verandering onderhevig, evenals onze denkbeelden hierover en de manier waarop we met deze natuur willen omgaan. Waar staan we nu en waar gaan we heen?
Waar natuur voorheen vanuit een intrinsieke waarde werd beschermd, heeft ze tegenwoordig te maken met een sterke concurrentie als het gaat om ruimtegebruik en geldbesteding. Ruimte wordt steeds schaarser: natuur, landbouw, industrie, woningbouw en infrastructuur vragen om verschillende bestemmingen. Hoeveel ruimte blijft er binnen ons dichtbevolkte land over voor natuur? Moet de natuur worden beheerd en, zo ja, wat zijn de kosten daarvan? Hoe gaan we om met het spanningsveld tussen natuurontwikkeling en de het behoud van oude cultuurlandschappen?
Onze denkbeelden over natuur en natuurbeheer staan steeds meer in het teken van de belangen van de natuur voor de mens, ecosysteemdiensten genaamd. Daarnaast worden we ook doorlopend geconfronteerd met situaties die zijn ontstaan door eerder gemaakte keuzes. Actueel is bijvoorbeeld de vraag of er dieren moeten worden afgeschoten in de Oostvaardersplassen of vragen rondom het voorkomen van invasieve soorten die inheemse flora en fauna (mogelijk) verdringen. Naast waarde voor de natuur zijn hier ook grote economische belangen mee gemoeid.
De overheid legt de verantwoordelijkheid voor natuur steeds meer op decentraal niveau neer, waarbij ook het bedrijfsleven een rol speelt. Vermarkten van natuur en een veranderende regierol voor de overheid zijn ontwikkelingen die momenteel spelen. Echter, hoe past deze tendens in het Europese gedachtegoed over een unieke en aaneengesloten natuur?
Allerlei vakgebieden houden zich met bovenstaande vraagstukken bezig, variërend van exacte wetenschappen tot ruimtelijke ordening, van landbouwwetenschappen tot economie, en van beleidswetenschappen tot sociologie. In de cursus Natuur als nooit tevoren worden deze vakgebieden samengebracht en wordt een overzicht geboden over de historische achtergronden, de actuele stand van zaken en de toekomstige uitdagingen voor natuurbeheer en - behoud in Nederland en Vlaanderen.
De cursus behandelt
Tijdens de cursus Natuur als nooit tevoren komt een veelheid aan onderwerpen aan bod; vraagstukken die momenteel de discussie over onze natuur en het denken hierover bepalen. Vooraanstaande sprekers behandelen de thematiek vanuit hun ruime ervaring en kennis over de meest recente ontwikkelingen. Vanuit de historische ecologie wordt ingegaan op de geschiedenis van onze natuur en de rol van de mens daarin. Het landschap wordt beschouwd als een mozaïek van plantengemeenschappen, die op hun beurt de mogelijkheid bieden deze landschappen te analyseren. Cruciaal hierbij is de aanwezigheid van voldoende data. Dit is het speelveld van een modern en zelfs geheel nieuw vakgebied, de eco-informatica.
In de cursus wordt voorts ingegaan wordt op het samenspel tussen planten en dieren. Bijzondere aandacht krijgen de mogelijkheden van natuurherstel in ons land. Moeten we alles herstellen in de vorm waarin het voorkwam in het verleden, en is dat überhaupt wel mogelijk? De praktijk van het natuurbeheer zal afzonderlijk aandacht krijgen, evenals het natuurbeleid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brakwatervenen in Noord-Holland, begrazing in natuurgebieden en uitdagingen rond exoten in Nederland.
Wat betekent Natura 2000 voor onze natuur en hoe doeltreffend is de Ecologische Hoofdstructuur? We hebben te maken met een terugtredende overheid, zowel landelijk als provinciaal. Welke rol en verantwoordelijkheid is er in de toekomst weggelegd voor het bedrijfsleven?
Doelgroep
De doelgroep van de cursus Natuur als nooit tevoren is breed: beleidsontwikkelaars bij regionale en nationale (semi)overheden, terreinbeheerders, natuur-, milieu- en agrarische belangenbehartigers, waterschappen, (commerciële) productleveranciers en consultants op het gebied van natuur en ecosysteemdiensten en professionals werkzaam binnen het onderwijs. Daarnaast is de cursus interessant voor iedereen die professioneel geïnteresseerd is in thema's als natuurbeheer, natuurbehoud, gebiedsontwikkeling, ruimtelijke planning, en klimaatsverandering.
Van de deelnemers wordt een HBO+ / WO niveau verondersteld.