Evangelische Omroep

Nr. 059

Hilversum, donderdag 11 maart 2011

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 11

Checkpoint, maandag 14 maart, 16.30 uur, Nederland 3
Is het mogelijk om in de achtbaan nog een frietje te eten? En wie zijn er eigenlijk de beste geheime agenten, de jongens of de meiden? Heb je thuis iets liggen wat top secret is? Het testteam laat zien hoe je het kan verstoppen.
Checkpoint: een avontuurlijk testprogramma voor kinderen. Presentatie: Klaas van Kruistum.

De Verandering maandag 14 maart, 18.25 uur, Nederland 2
Bart is 21 jaar oud als zijn ouders binnen een half jaar overlijden. Vanaf dat moment gaat het bergafwaarts met hem. Hij raakt teleurgesteld in de kerk, hij stopt als professioneel volleybalspeler, gaat gokken en neemt het niet zo nauw met de vrouwen. Dan stuurt een vriend hem naar Oldebroek. Daar neemt zijn leven een radicale wending.
Bart doet nu zijn best om een geweldige vader voor Sem te zijn. Inmiddels heeft hij een nieuwe liefde gevonden. Hoe dit alles is gekomen vertelt hij in de Verandering - het lied van zijn leven.

Presentatrice Mirjam Bouwman bezoekt met haar gasten plekken en mensen die voor hen belangrijk zijn geweest. Naar aanleiding van hun levensverhaal wordt er in elke aflevering een lied geschreven en gecomponeerd. Aan het einde van het programma neemt Mirjam haar gasten met familie en vrienden mee naar het theater. Hier horen zij de uitvoering van 'het lied van hun leven'.

Melk en Honing, maandag 14 maart, 19.25 uur, Nederland 2

TV-magazine over duurzaam genieten van al het moois dat de schepping te bieden heeft. Meesterkok Albert Kooy kookt met seizoensproducten en presentatrice Marion Lutke test de levenstijl van Bekende Nederlanders op duurzaamheid.

Tevens is er iedere week een reportage over mensen die het roer hebben omgegooid en hun bestaan op een gezonde manier hebben ingericht. Verder tips om zuiniger en rijker te leven.

Het Familiediner, maandag 14 maart, 22.10 uur, Nederland 1
Linda ziet het allemaal met lede ogen aan: al 15 jaar heeft haar vader Rob (47) geen contact meer met opa Bert (72). De bom barstte in een brief. Bert schreef dat hij zijn zoon nooit meer wilde zien. Het conflict begon toen Bert hertrouwde. Rob en zijn stiefmoeder konden het niet goed vinden. Ze deden allebei hun best, maar toch ontstonden er steeds meer irritaties. Tot Bert er genoeg van had en op een kwade dag de brief schreef.
Daarna komen vader en zoon elkaar nog één keer tegen. Nog niet zo lang geleden, ziet Bert zijn zoon op een ladder staan. Ze wisselen wat beleefdheden uit en gaan vervolgens elk weer hun eigen weg. Tot grote frustratie van Linda, die als enige van dichtbij meemaakt hoe zowel haar vader als haar opa elkaar missen. Ze neemt een besluit: ze schakelt Het Familiediner in. En nu is het aan Bert van Leeuwen om vader en zoon weer aan het verzoeningsdiner te krijgen.

Checkpoint, dinsdag 15 maart, 16.30 uur, Nederland 3
Allereerst raast de achtbaan weer voorbij en gaan er gehaktballen in gedraaid worden. Daarna zullen de jongens en meiden uitmaken wie de beste coureur is. En heb je altijd al willen weten hoe filmstunts gedaan worden? Vandaag de eerste onthulling: weggeblazen worden. En is het mogelijk een eigen raket te maken en heel hoog in de lucht te schieten?
Checkpoint: een avontuurlijk testprogramma voor kinderen. Presentatie: Klaas van Kruistum.

XMIX, woensdag 16 maart, 14.05 uur, Nederland 3
De trofeeëndief
Telkens als iemand een belangrijke wedstrijd heeft gewonnen, steelt een boef de prijs. XMIX probeert de trofeeëndief tijdens een taart-eet-wedstrijd in de val te lokken. Maar hoe moeten ze dat aanpakken? XMIX heeft een idee.

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

De Kist, donderdag 17 maart, 23.50 uur, Nederland 2
Presentator Herman Wegter rijdt in zijn okergele oldtimer en heeft met uitgesproken Nederlanders een goed gesprek over leven en dood. Om erachter te komen hoe zij over onze sterfelijkheid denken neemt hij een doodskist mee.

Deze week in De Kist: Leo Fijen

Herman Wegter ontmoet presentator, programmamaker en schrijver Leo Fijen op zijn werk, in het gebouw van de KRO. Leo wil dat Hermans auto met kist erop buiten blijft staan, liefst een week lang, zodat iedereen het ziet en met de dood wordt geconfronteerd. 'Het gaat er in het leven om wat je opdracht is. Dat ontdek je in confrontatie met de dood.'
Het sterven van zijn ouders heeft op Leo veel indruk gemaakt. De laatste weken met zijn moeder waren intensief. De vrouw die nooit kon zeggen 'Ik hou van jou', stelde zich steeds kwetsbaarder op en liet haar kinderen toe. 'Toen gaf ze het beste wat ze in haar leven had gegeven. Op dat moment ben ik echt de zoon van mijn moeder geworden.'
Leo Fijen schreef 's nachts op zijn werk een boek over het sterven van zijn vader. Als Herman vraagt of hij zijn ouders later in de hemel terug zal zien antwoordt Leo: 'Daarvoor hoef ik de hemel niet in, ze zijn ook nu nog dichtbij.'

Hoe is het toch met...?, donderdag 17 maart, 22.25 uur, Nederland 1
In het nieuwe EO-programma Hoe is het toch met...? gaat presentator Bert van Leeuwen op zoek naar BN'ers die uit beeld zijn verdwenen. Ook ontmoet Bert mensen die eenmalig het nieuws haalden met een extreme gebeurtenis of een persoonlijk drama. Hoe heeft het leven van deze mensen zich ontwikkeld sinds wij voor het laatst van hen hoorden?

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 18 maart, 15.10 uur, Nederland 3
De paardenpuzzel
Wat een boel puzzelstukjes! Dop en Kurk proberen een paardenpuzzel te maken.
Maar waar moeten ze beginnen? Dop en Kurk weten het niet. En als Elly een verhaal heeft verteld weten ze het nog steeds niet. Zo verschrikkelijk veel stukjes... En het past maar niet. Dan heeft Dop een idee. Hij pakt een schaar. Hij knipt steeds iets van het puzzelstukje af. Ha, mooi, nu past het netjes tegen elkaar aan. Maar lijkt het op een paard? Eh neuh... Nu heeft Kurk een idee. Hij tekent gewoon het paard. Maar lijkt het op een paard? Eh nee, ook niet. Dop en Kurk hebben een heleboel ideeën, maar welk idee helpt ze nou om het paard te maken?

Checkpoint, zaterdag 19 maart, 9.30 uur, Nederland 3
De wind raast weer door de haren van de testers in de windtunnel. Je spullen liggen veilig in een dikke kluis, maar kun je een kluis eigenlijk kraken? Wij gaan het testen. Ook de oven bakt een aantal prodcuten lekker bruin. Wat smelt en wat vliegt in brand? En wie heeft de meest groene vingers en daarmee de beste tuinman? De jongens of de meiden?
Checkpoint: een avontuurlijk testprogramma voor kinderen. Presentatie: Klaas van Kruistum.

Rail Away, zaterdag 19 maart, 17.55 uur, Nederland 2
Oostenrijk Ennstalbahn
Documentaireserie over markante spoorlijnen overal ter wereld. In elke aflevering wordt een traject afgelegd, waarbij onderweg ook veel aandacht is voor bijzondere locaties.
Een winterreis door Oostenrijk van oost naar west. Startpunt daarvan is de oude keizer-residentie Graz. Langs de rivieren de Mur en de Enns rijden we door Steiermark tot Bischofshofen, een belangrijk spoorknooppunt en eindpunt van de rit.

Nederland Zingt, zaterdag 19 maart, 18.20 uur, Nederland 2
De Here loven, prijzen en dienen, beseffen dat je God looft en dat je voor zijn aangezicht leeft. Lofzingen of lofprijzen is een vast onderdeel in de protestantse liturgie na het lezen van de wet. Aan de ene kant zingen we over onszelf en aan de andere kant zingen wij over onze verlossing naar Psalm 130 'Mijn rouwkleed hebt Gij losgemaakt, met vreugde omgord. Nederland Zingt vanuit de Nieuw Jeruzalemkerk in Emmeloord met het thema Praise & Worship. Meewerkende gospel en gemengde koren o.l.v. Jaco Mulder, het zang en gitaar ensemble Kithara en de begeleiding door de band o.l.v. Marcel Zimmer.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 20 maart, 9.00 uur, Nederland 1
In deze uitzending ontmoet ds. Arie van der Veer Wayne Dieleman die over zijn bizarre familiegeschiedenis het boek 'Mijn verloren familie' schreef. Wayne werd als baby geadopteerd door een christelijke boerenechtpaar en had samen met zijn halfbroer Michael, die ook geadopteerd was, een gelukkige jeugd op de boerderij. Toch bracht de adoptie veel pijn teweeg en Wayne had lange tijd last van verlatingsangst. Maar zijn verhaal gaat verder. Wayne heeft ontdekt dat zijn biologische moeder nog 5 andere kinderen heeft gekregen en dat hij joods is. Wayne gaat op zoek naar zijn Joodse wortels en naar zijn Joodse voorouders. Een speurtocht met grote gevolgen.
Wayne gaat zich steeds joodser voelen. Hij gaat tegenwoordig op sabbat naar de synagoge en heeft zich laten besnijden. Maar hij is ook christen en gaat zondags naar de kerk. In synagoge en kerk praat Wayne met ds. Arie van der Veer over deze spagaat die misschien moeilijke keuzes nodig maakt. De zoektocht naar zijn familie leidt tot grote vreugde en tot een groot verdriet. Wayne is dolblij als hij in de stadsarchieven van Amsterdam de identiteit van zijn hele familie terug vindt. Maar is verbijsterd als hij tegelijkertijd ontdekt dat bijna zijn hele voorgeslacht in de tweede wereldoorlog om het leven is gebracht. Op de joodse begraafplaats vertelt Wayne hoe hij omgaat met de rouw om zijn familie en ook dat hij wil laten zien dat er toch nog iemand in de familie is opgestaan, die het joods-zijn waarmaakt.
Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie, afgewisseld met koor- en samenzang.
Verborgen Verhalen, zondag 20 maart, 14.45 uur, Nederland 3

Afgeschreven

'Wees niet bang en laat je door niets ontmoedigen.'

Nina danst al vanaf haar 2-e jaar, het is haar lust en haar leven. Ze zit op de Dansaccademie en moet een belangrijke solo dansen. De andere meiden uit haar klas zijn jaloers, ze zeggen dat het nergens op slaat dat zij de solo krijgt. En als Nina bij klassiek ballet te horen krijgt dat ze spaggetti benen heeft, wordt ze vreselijk onzeker. Misschien kan ze wel helemaal niet dansen?

Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.

---
Noot voor redactie,