Gemeente Zutphen


Bezuinigingsvoorstel college: Versoberen en gericht investeren

Afgelopen januari en februari heeft het college bezuinigingsideeën uitgewerkt. In korte tijd is veel informatie verzameld en zijn allerlei voorstellen tot stand gekomen. "Het was voor een moeilijke opgave omdat het om beslissingen gaat die mensen in onze samenleving raken. We hebben geprobeerd aan te sluiten bij de uitgangspunten die de gemeenteraad ons in december 2010 heeft meegegeven. We stellen voor te versoberen èn gericht te investeren. Daarmee halen we de benodigde bezuinigingen van ruim 12 miljoen", aldus het college.

Verandering in samenleving en in uitgavenpatroon

De kerntakendiscussie heeft het college op het spoor gezet om op een andere manier naar onze gemeente te kijken en goed stil te staan bij de kwaliteiten ervan. Het college vindt dat we in de toekomst toe kunnen met een compacte gemeentelijke organisatie. Dit betekent wel dat meer inzet vanuit de samenleving nodig is. De bestuurders vinden dat bij de Zutphense samenleving een gemeentelijke overheid past die:


* Zorgt dat ze haar wettelijke taken op een acceptabele wijze uitvoert.

* Op een effectieve en efficiënte wijze werkt met minder regels en meer vrijheid voor inwoners.

* Creatieve, innovatieve en duurzame ontwikkelingen ondersteunt en stimuleert.

* Stimuleert dat meer inwoners actiever deelnemen aan de samenleving en zich meer inzetten voor hun woonomgeving en hun medebewoners.
* Samenwerkt met inwoners, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven.

* Samenwerkt met de buurgemeenten en met andere (regionale) overheden.

Bezuinigingsvoorstel is gericht op versobering en gerichte investeringen

Het college heeft kritisch gekeken naar een aantal wettelijke en niet wettelijke taken en naar de bedrijfsvoering. De collegeleden zijn van mening dat het verantwoord is een aantal voorzieningen te versoberen, af te stoten en te stoppen met de huidige manier van subsidieverstrekking. Deze denklijn heeft onder andere gevolgen voor het onderhoud van de openbare ruimte en voorzieningen als de Hanzehof, de Muzehof, de bibliotheek, de Burgerbalie in Warnsveld, de kinderboerderij en de Kaardebol. Daarnaast is een besparing mogelijk op de bedrijfsvoering met onder meer een slimmer, duurzaam inkoopbeleid en concentratie van de arbeidsplekken van de medewerkers.

Meer mensen aan het werk
Mensen die nu van een uitkering moeten rondkomen, worden begeleid naar een reguliere baan. Het college denkt een hogere `uitstrominguit de uitkering naar werk' mogelijk is door een intensievere samenwerking met Het Plein en Delta.

Stimuleringfonds voor sport en cultuur
Op dit moment gaat er veel geld om in het verstrekken van subsidies aan allerlei verschillende organisaties op het gebied van sport en cultuur. Het college vindt dat het meer een beroep kan en mag doen op de eigen bijdrage van mensen die een inkomen hebben boven het minimumniveau. Dan kunnen de beschikbare middelen vooral worden ingezet om lokale of regionale initiatieven op sport en cultuur te stimuleren. Daarom stelt het bestuur voor te gaan werken met stimuleringsfondsen; één voor sport en één voor cultuur.

Jongeren stimuleren mee te doen aan sport- en culturele activiteiten Het college vindt het belangrijk dat kinderen de kans krijgen en te stimuleren om deel te nemen aan sport- en culturele activeiten. Om deelname voor mensen met een minimuminkomen betaalbaar te houden, stellen de collegeleden voor daarvoor extra middelen beschikbaar te stellen. Daarnaast is het voorstel om een jeugdsubsidie te geven aan sport en culturele verenigingen om de deelname van kinderen te bevorderen.

NUON-gelden investeren in een nieuw zwembad en in een het cultureel hart
Een paar jaar geleden heeft de gemeente Zutphen besloten de NUON-aandelen te verkopen. Op termijn levert dat een bedrag op van bijna 50 miljoen euro. De gemeenteraad heeft aangegeven die middelen onder meer voor toekomstgerichte ontwikkelingen te willen benutten. Het college wil de gemeente in beweging houden met nieuwe ambities en nieuwe uitdagingen. Het bestuur denkt dat het verstandig is om de NUON-gelden te benutten om te investeren in een nieuw zwembad in een cultureel hart van Zutphen. Voor beiden denkt het college aan een investeringsbedrag van 4 miljoen euro. Daarnaast is het voorstel om de gelden te benutten om de financiële reserves op het vereiste niveau te brengen. Tot slot is ook geld nodig om de veranderingen die de bezuinigingen teweeg brengen te financieren.

Nu is de samenleving aan zet

Het college is benieuwd naar reacties op het bezuinigingsvoorstel, maar meer nog naar de eigen ideeën van inwoners. Vanaf 10 maart tot 8 april kunnen mensen reageren via de website van de gemeente Zutphen: www.zutphen.nl/kerntaken. Het college gaat ook uitvoerig in gesprek. Daarvoor organiseert het bijeenkomsten met organisaties en gaat het de wijken in.

Die intensieve periode van samenspraak eindigt met een slotdebat op 7 april. Het college verzamelt alle reacties maakt vervolgens de balans op. Uiteraard leggen het college uit hoe het met de reacties is omgegaan. Op 28 april wordt een aangepast voorstel gepresenteerd aan de gemeenteraad die eind mei een besluit neemt.