Ingezonden persbericht
- PERSBERICHT -
Aanpak pensioencrisis verdeelt werkgevers en werknemers
Rijswijk, 14 maart 2011 - Werkgevers en werknemers staan tegenover elkaar in de aanpak van de pensioencrisis. Ze willen elkaar de rekening presenteren voor tekorten bij de pensioenfondsen.
Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van pensioenadviesbureau Montae en onderzoeksbureau GfK Panel Services onder duizend werknemers en vijfhonderd werkgevers.
Werknemers vinden dat de werkgevers de pensioenbijdrage moeten verhogen als een fonds in nood verkeert. Werkgevers bepleiten op hun beurt verhoging van de pensioenleeftijd en premieverhoging voor de werknemers.
De discussie over wie de risico's in het pensioenstelsel in de toekomst moet dragen is zeer actueel. Werkgeversorganisaties en vakbonden onderhandelen op dit moment over een pensioenakkoord, waarin van garanties zoals die decennialang voor de deelnemers golden geen sprake meer zal zijn.
Werkgevers en werknemers zijn het niet op alle fronten oneens. Beide vinden aantasten van al opgebouwde gegarandeerde pensioenrechten de slechtst denkbare oplossing in tijden van crisis. Het verlagen van het pensioen is voor ruim driekwart van de werknemers niet acceptabel. Ook korten in de opbouwfase is voor ruim 60 procent geen begaanbare weg, zo blijkt uit het onderzoek.
Als de regeling aangepast moet worden, dan kunnen werknemers zich wél vinden in stopzetten van de pensioenopbouw boven een inkomen van ¤ 50.000 en het beperken van garanties boven een inkomen van ¤ 33.000.
Werknemers hebben het liefst een gegarandeerd pensioen. Ze zijn hiervoor bereid circa 2% van het salaris extra te betalen. Maar als werknemers moeten kiezen tussen een niet geïndexeerde gegarandeerde pensioenregeling en een minder zeker pensioenbedrag maar wel aangepast aan de inflatie, dan geven ze voorkeur aan die laatste optie.
- EINDE PERSBERICHT -
Ingezonden persbericht