Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, dinsdag 8 maart 2011,


- Persbericht -

De geschiedenis van Europa in het DNA van de koe

Sinds 8000 voor Christus domesticeert de mens al runderen. Nog steeds is de koe één van onze belangrijkste huisdieren en zonder runderen zou onze maatschappij er heel anders hebben uitgezien. De geschiedenis van de koe is dus ook onze eigen geschiedenis. Er is in de loop der tijden over veeteelt maar weinig vastgelegd, maar gelukkig schiet het DNA-onderzoek te hulp. Biochemicus Hans Lenstra, spreekt op maandag 14 maart, in de Rode Hoed, over de geschiedenis van Europa in het DNA van de koe.

De eerste huiskoeien liepen 10.000 jaar geleden rond in het Midden-Oosten. Vandaar uit verspreidden landbouw en veeteelt zich over Europa. Daardoor ontstond aan het eind van het stenen tijdperk ook hier een georganiseerde maatschappij. Als je het DNA van de huidige Europese runderrassen vergelijkt zie je ruwweg drie soorten vee. Dit genetische contrast gaat terug tot het stenen tijdperk en valt nog steeds samen met het traditionele contrast tussen Noord- en Zuid-Europa: de oeroude verschillen in etnische oorsprong, landschap, taal, religie en cultuur.

Hans Lenstra (1950) studeerde biochemie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Hij is nu werkzaam aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, waar hij onderzoek verricht aan de genetische diversiteit van huisdieren.

Moderator: Simon Rozendaal

Het Wetenschapscafé is een initiatief van de Rode Hoed, i.s.m. prof.dr. G.J.B. van Ommen (CMSB), artsenwebsite Care4Cure en wordt mede mogelijk gemaakt door het Leids Universitair Medisch Centrum, VU medisch centrum, AMC-UvA, Centre for Society and Genomics, GlaxoSmithKline Netherlands Genomics Initiative, BIOKÉ. Datum: 14 maart. Aanvang: 20.00 uur, café open 19.00 uur. Kaarten ¤ 7,50,- en ¤ 6,50,- (CJP/studenten/Stadspas/65+) online via www.rodehoed.nl en aan de kassa. Incl. kopje thee/koffie alleen vóór aanvang. Informatie: www.rodehoed.nl en (020) 638 56 06.

De Rode Hoed is een centrum voor discussie, reflectie en verdieping. Maatschappelijke vraagstukken op het snijvlak van cultuur, economie en politiek worden aan de orde gesteld in onze debatten, lezingen en symposia. De Rode Hoed is gevestigd aan Keizersgracht 102 te Amsterdam. Voor meer informatie kijk op www.rodehoed.nl.


- Einde Persbericht -



Ingezonden persbericht