Rijksoverheid

Ondertekening convenant 'Bankenteam'

Toespraak | 14-03-2011

Toespraak van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie bij de ondertekening van het convenant 'Bankenteam' op 14 maart 2011 in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Dames en heren,

Het verheugt mij dat ik u vanmiddag al de eerste concrete uitwerking kan presenteren van de onlangs ontwikkelde Nationale Cyber Security Strategie. Deze Strategie is hard nodig. Onze maatschappij wordt immers in toenemende mate bedreigd door aanvallen van cybercriminelen. Steeds vaker richten criminelen hun pijlen op financiële instellingen en hun klanten. Mensen worden slachtoffer van skimming, credit card fraude en online oplichters. Hier moet een eind aan komen!

Dit kabinet wil dat het veiliger wordt op straat en in de openbare ruimte. Dat geldt ook voor de meest openbare ruimte die er bestaat: het Internet. Net als in "de echte wereld", gaan we in de virtuele wereld stevig inzetten op de aanpak van de georganiseerde criminaliteit. Maar er is wel een belangrijk verschil. Het vergt een veel grotere inspanning van politie en justitie om cybercriminelen achter de tralies te krijgen. Bij een klassieke overval moet de overvaller nog zelf de bank inlopen; tegenwoordig kan een crimineel dat ook doen vanuit z'n luie stoel, in een vreemd land. Het is dus niet zo dat de politie die cyberovervaller even makkelijk oppakt.

Daar komt nog bij dat de techniek zich voortdurend ontwikkelt en voor een groeiende groep criminelen aantrekkelijk en toegankelijk wordt. Dit zal in de toekomst, zo valt te vrezen, eerder toe- dan afnemen.

Voor een effectieve bestrijding van cybercriminaliteit is het nodig dat alle betrokkenen de handen ineenslaan. Dat geldt zowel voor de publieke als voor de als private partijen. Samen kunnen we een vuist maken. Een goede samenwerking zal leiden tot resultaten die geen van de partijen - privaat of publiek - in haar eentje kan bereiken.

Die meerwaarde zit `m in het samenbrengen van kennis en expertise. Onze partners hebben kennis van hun systemen en kunnen criminele handelingen in een vroeg stadium signaleren. Onze eigen mensen, van het KLPD en het Landelijk Parket, beschikken over de ervaring en middelen om de criminelen strafrechtelijk aan te pakken. In de Electronic Crimes Task Force bundelen we al onze krachten onder één dak. Van daaruit gaan we de aanvallen op de financiële sector effectief bestrijden!

We brengen unieke en organisatiespecifieke kennis en expertise bij elkaar, zodat we gezamenlijk kunnen optrekken. De drie hoofddoelstellingen van het ECTF zijn:


- versterking van de informatiepositie van alle partijen


- preventieve en repressieve interventie


- en opsporing en vervolging van verdachten en criminele organisaties.

Laat één ding straks goed duidelijk zijn: ook op Internet is Nederland geen vrijplaats is voor criminelen!

Behalve intern zullen we de samenwerking óók zoeken met onze partners in het buitenland. Verschillende landen kijken al met grote interesse naar de ECTF. Internationale samenwerking is van essentieel belang. Cybercriminaliteit houdt immers niet op bij de grens. Zeker niet als de criminelen vanuit het buitenland aanvallen plegen op Nederlandse burgers of instanties.

Met de inzet van onze partners, de banken, in dit team ben ik erg blij. Ik zei al: cybercriminaliteit kan een groot probleem worden in onze maatschappij. Daarom is het zo ontzettend goed om te zien dat de maatschappij ook zelf haar verantwoordelijkheid neemt en samen met de overheid het probleem gaat aanpakken. Zo kunnen we samen op weg naar een veiliger Nederland - niet alleen op straat, maar ook op de digitale snelweg.