Gemeente Berkelland

warmte-koude installatie voor nieuw gemeentehuis zijn gestart

Werkzaamheden voor warmte-koude installatie voor nieuw gemeentehuis zijn gestart

Unieke samenwerking met Friesland Campina Domo

Het nieuwe gemeentehuis in Borculo krijgt een zeer energiezuinige `warmte-koudeinstallatie'.

Impressie-Parkkant

Wethouder Leo Scharenborg: "We hebben van te voren gezegd dat we in het gemeentehuis duurzame oplossingen willen die zichzelf terugverdienen. Bij de verwarming en koeling van het nieuwe gemeentehuis maken we in goede samenwerking gebruik van warmte- en koudebronnen van het naastgelegen Friesland Campina Domo. Een unieke duurzame oplossing, waardoor we bestaande energie die anders verloren zou gaan opnieuw gebruiken. De meerkosten voor de bijbehorende installatie zijn 235.000 euro. Maar de besparing bedraagt jaarlijks 40.000 euro ten opzichte van een normale verwarmingsinstallatie. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart."

Provinciale vergunning

In eerste instantie was het de bedoeling om de verwarming en koeling van het gemeentehuis duurzaam te laten plaatsvinden door een zogenaamd `systeem van ondergrondse warmte- en koude-opslag'. Zonder al te technisch te worden, komt dit er op neer dat met warmtepompen gebruik wordt gemaakt van ondergrondse temperatuurverschillen tijdens de seizoenen. Voor het gebruiken van een dergelijke warmte-/koude-opslag (WKO) is een provinciale vergunning nodig. Naar aanleiding van de vergunningaanvraag hebben onze overburen van FrieslandCampina Domo (FCD) laten weten een dergelijk systeem liever niet in hun directe omgeving te hebben. Dit in verband met de winning van grote hoeveelheden grondwater voor hun eigen productieproces.

Nieuwbouw gemeentehuis

Betere oplossing

In vervolg hierop zijn gesprekken gevoerd met FCD en is er samen gezocht naar een `duurzaam' alternatief. Hierbij ging de aandacht al gauw uit naar aanwezige warmte en koude in het productieproces bij FCD. Uit een eerste globale verkenning bleek dat de beschikbare `energie' bij FCD voldoende was om ons gebouw te koelen en te verwarmen. De techniek bestaat er uit dat restwarmte van FCD (in de vorm van water van circa 55 graden Celcius) door toepassing van een warmtewisselaar wordt gebruikt om ons gebouw te verwarmen. Voor de koeling wordt door FCD opgepompt grondwater van circa 12 graden Celsius gebruikt. Door op deze manier ons gebouw te verwarmen en te koelen, is er sprake van een duurzaam concept waarmee wij als gemeente het goede voorbeeld geven.


* Infographic warmte-koudeinstallatie nieuwe gemeentehuis (gepubliceerd in de Telegraaf)

Rond jaarwisseling gereed

Het nieuwe gemeentehuis bestaat straks uit twee eenvoudige kantoorvleugels achter het huidige gemeentehuis in Borculo. Het bestaande gemeentehuis wordt straks gebruikt voor de publieke functies, als de Gemeentewinkel en raadzaal. Verder worden ook de vergaderruimtes in het bestaande gebouw ondergebracht. Het nieuwbouwgedeelte is, met uitzondering van het bestuursgedeelte, voornamelijk kantoorruimte. In totaal komen er 250 werkplekken voor ongeveer 320 medewerkers. Het nieuwe gemeentehuis gaat, onder andere door een gunstige aanbesteding, 600.000 euro per jaar kosten. Hiermee sparen we vier ton per jaar uit ten opzichte van eerdere plannen. Volgens de planning verhuizen de medewerkers uit Eibergen rond de zomer naar Borculo. Daarna wordt de bestaande bouw verbouwd en gerenoveerd. Rond de jaarwisseling is de centrale huisvesting vervolgens een feit en kan het huidige tijdelijke onderkomen met onder andere de Gemeentewinkel worden gesloopt.