CDA


Aanbieders van woekerpolissen nog te weinig bewust van fouten maandag 14 maart 2011

Afgelopen week hield de Kamer een hoorzitting over de afhandeling van de woekerpolisaffaire. Twee jaar nadat er een compromis gesloten is tussen verzekeraars en gedupeerden over een compensatie voor de woekerpolissen, is er nog altijd veel ontevredenheid. In de hoorzitting, die het initiatief was van CDA-kamerlid Elly Blanksma, werden alle partijen gehoord. Aanbieders van woekerpolissen zijn zich nog te weinig bewust van de fouten die zij hebben begaan en tonen zich onvoldoende bereid om consumenten voldoende te compenseren, was de gedeelde opvatting in de Kamer. De huidige compensatievoorstellen zijn te mager.

Blanksma: 'Door de verschillende compensatieregelingen is de kous nog niet af. Want ondertussen zit het gros van de mensen nog gewoon vast aan het product dat hen zoveel schade heeft berokkend. Het zou de verzekeraars sieren, wanneer mensen kosteloos naar een ander product zouden mogen overstappen, en dat gebeurt nog veel te weinig. Als de partijen niet tot één collectieve regeling komen waarmee gedupeerden uit de voeten kunnen, dan zullen consumenten naar de rechter stappen.' Zeven miljoen Nederlanders hebben zo'n woekerpolis; een beleggingsverzekeringen waarmee tegen blijkbaar torenhoge kosten gespaard wordt. De kosten zijn zo hoog, dat het beloofde rendement nooit gehaald kan worden.

'Veel spaarders hebben niet eens hun inleg teruggekregen. Het is ongelooflijk wat een schade hiermee is aangericht. Verzekeraars moeten dat erkennen en zorgen voor een écht goede compensatieregeling, die mensen ook niet alsnog aan een product verbindt', vindt de CDA'ster. Basis voor de compensatieregelingen is de zogeheten Wabeke-norm, die voorschrijft dat de kosten niet hoger mogen zijn dan 2,5 procent over het hele vermogen per ingelegd jaar. Zeker voor langlopende producten kunnen de maximaal toegestane kosten dan nog oplopen tot 30 of 40 procent van het totaal gespaarde vermogen.

Naar aanleiding van deze hoorzitting zal Blanksma een debat met de Minister van Financien aanvragen. Een oproep aan de Minister om de verzekeraars op hun verantwoordelijkheid te wijzen is het minste wat er gedaan moet worden. De druk om met een betere compensatieregeling te komen wordt hiermee opgevoerd.