Consumentenbond

Levensmiddelen op de korrel in zoutrapport


* 10 maart 2011

De levensmiddelenbranche krijgt de gemiddelde zouthoeveelheid in voedingsmiddelen maar niet omlaag. Nieuw onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) laat zien dat ondanks toezeggingen van de branche het zoutgehalte in diverse levensmiddelen in 2010 niet is gedaald. De Consumentenbond wil dat de overheid nu echt paal en perk stelt aan de onnodige toevoeging van zout in de voeding van consumenten.

Uit de nVWA analyse blijkt dat er nog steeds grote verschillen zijn in zoutgehaltes van producten binnen dezelfde productsoort. Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Er is geen enkel excuus dat sommige fabrikanten zoveel meer zout in hun producten stoppen. De Consumentenbond roept het al lang maar nu zegt ook de nVWA dat het wel degelijk mogelijk is het zoutgehalte van producten te verlagen'.

3 gram per dag teveel
Een te hoge zoutinname vergroot het risico op het ontstaan van verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. In Nederland is de gemiddelde zoutinname van volwassenen ongeveer 9 gram per dag. Terwijl de Gezondheidsraad maximaal 6 gram per dag adviseert. Uit een schatting van de bond is circa 75% van de dagelijkse hoeveelheid zout die consumenten innemen afkomstig van verwerkte producten.