Consumentenbond
Levensmiddelen op de korrel in zoutrapport
* 10 maart 2011
De levensmiddelenbranche krijgt de gemiddelde zouthoeveelheid in
voedingsmiddelen maar niet omlaag. Nieuw onderzoek van de nieuwe
Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) laat zien dat ondanks toezeggingen
van de branche het zoutgehalte in diverse levensmiddelen in 2010 niet
is gedaald. De Consumentenbond wil dat de overheid nu echt paal en perk
stelt aan de onnodige toevoeging van zout in de voeding van
consumenten.
Uit de nVWA analyse blijkt dat er nog steeds grote verschillen zijn in
zoutgehaltes van producten binnen dezelfde productsoort. Bart Combée,
directeur Consumentenbond: 'Er is geen enkel excuus dat sommige
fabrikanten zoveel meer zout in hun producten stoppen. De
Consumentenbond roept het al lang maar nu zegt ook de nVWA dat het wel
degelijk mogelijk is het zoutgehalte van producten te verlagen'.
3 gram per dag teveel
Een te hoge zoutinname vergroot het risico op het ontstaan van
verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. In Nederland is de
gemiddelde zoutinname van volwassenen ongeveer 9 gram per dag. Terwijl
de Gezondheidsraad maximaal 6 gram per dag adviseert. Uit een schatting
van de bond is circa 75% van de dagelijkse hoeveelheid zout die
consumenten innemen afkomstig van verwerkte producten.