Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

8 maart 2011

Bijzondere Utrechtse verjaardag: 200 jaar Burgerlijke Stand

Op 13 maart 2011 viert Utrecht een bijzondere verjaardag; namelijk die van de Burgerlijke Stand. Op 13 maart is het precies 200 jaar geleden dat het eerste echtpaar in Utrecht trouwde volgens de nieuwe regels van het Burgerlijk Wetboek van keizer Napoleon. Hun namen prijken als eersten in het huwelijksregister van de stad. Met de invoering van de Burgerlijke Stand beoogde Utrecht een betere persoonsadministratie te verkrijgen. Die kwam hem goed van pas bij het heffen van belastingen en het ronselen van soldaten. Vanaf 1811 was registratie bij geboorte, huwelijk en overlijden door gemeenten verplicht. En wie nog geen familienaam had, moest er eentje kiezen en laten vastleggen. Niet iedereen die zich met een nieuwe naam liet inschrijven, nam Napoleons voorschriften voor het registreren voor de Burgerlijke Stand even serieus. Sommigen dreven de spot met zijn register en kozen een humoristische achternaam. Een leuk voorbeeld hiervan is onder andere de grap van iemand die zich na zijn broer liet registreren onder `Jan van Hetzelfde'. Ook Naaktgeboren en Goedvolk komen voor als achternaam.

Portret van een onbekende man en vrouw, vermoedelijk familieleden van de familie Frijda te Utrecht (1906)

Nu ­ 200 jaar later ­ zijn bijna alle gegevens van de Burgerlijke stand voor de hele provincie Utrecht beschikbaar via de website van Het Utrechts Archief. Ruim 12 jaar werkten vele vrijwilligers aan het invoeren van deze akten die in 2010 zo'n 1,5 miljoen keer werden geraadpleegd. Het leverde een database op met miljoenen namen van pasgeboren kinderen, bruidsparen en overledenen. Inmiddels is Het Utrechts Archief een groot samenwerkingsverband aangegaan met andere archieven in de provincie om de voorganger van de Burgerlijke Stand in te voeren; de doop-, trouw- en e e begraafregisters die in de 17 en 18 eeuw door de kerk werden bijgehouden. Dit levert een grote index met scans op waarvan de eerste gegevens in 2012 online komen op www.hetutrechtsarchief.nl, www.utrechtsarchiefnet.nl en www.wiewaswie.nl.


1

Bent u van plan om tussen al die achternamen op zoek te gaan naar uw voorouders? Breng dan een bezoek aan het spreekuur van de Nederlandse Genealogische Vereniging in Het Utrechts Archief. Ieder eerste woensdag van de maand kunnen zij zowel ervaren als startende stamboomonderzoekers helpen met vragen over het spoor terug in de tijd.

Spreekuur Op zoek naar uw voorouders Datum: 6 april, 2 mei, 4 juni Tijd: 10.00 uur - 12.00 uur Plaats: Studiezaal, Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28 Utrecht Toegang: gratis

De gegevens uit de registers van de Burgerlijke Stand van de provincie Utrecht (1811-1950) kunt u vinden op: www.hetutrechtsarchief.nl