Nieuw-Vlaamse Alliantie




Leger moet genderbeleid herbekijken

klok 11 maart 2011

Het Belgisch leger telt maar acht procent vrouwelijke militairen. Dat cijfer blijft al vijf jaar ongewijzigd, zo blijkt uit het antwoord op een vraag van N-VA-Kamerlid Bert Maertens aan minister van Defensie De Crem. De maatregelen om meer vrouwen in dienst te nemen, hebben dus geen effect. Maertens vraagt een grondige evaluatie van het genderbeleid in het leger en bijsturingen waar nodig.

Op 1 januari 2010 telde ons leger 2.859 vrouwelijke militairen: dat is acht procent op een totaal van 35.668. De man-vrouwverhouding van 92% mannen en 8% vrouwen bleef sinds 2006 ongewijzigd. Met het burgerpersoneel van Defensie erbij stijgt vrouwelijk aandeel aandeel tot 10%. Maar ook dat percentage steeg sinds 2006 niet. "Ons leger scoort hiermee minder goed dan bijvoorbeeld Nederland en Frankrijk", zegt Bert Maertens.

Genderbeleid heeft geen effect In 2007 ondertekenden de toenmalige minister van Defensie, de CHOD en de Vrouwenraad een charter voor het bevorderen van de gelijkheid van mannen en vrouwen bij Defensie. Dat charter leidde tot een actieplan, inclusief extra middelen, voor het bevorderen van de gelijkwaardig- en gelijkheid van vrouwen en mannen in het leger.

De stagnering van het aandeel vrouwelijke militairen baart dus zorgen. Er zijn nu kindercrèches en flexibele werkuren. "Die initiatieven blijken nu geen effect te hebben. We moeten het genderbeleid en de uitgaven grondig evalueren en bijkomende of andere initiatieven uitwerken", aldus Bert Maertens.

Vrouwen = verrijking Meer vrouwelijke militairen is een goede zaak: "Vrouwen blijken uitstekend inzetbaar in conflictgebieden. Ze winnen sneller het vertrouwen van de lokale bevolking. En dat opent perspectieven, zeker nu ons leger vooral voor humanitaire missies wordt ingezet."

Vooral de moeilijke combinatie tussen werk en gezin - met vaak een grote afstand tussen woonplaats en kazerne - en de fysieke eisen van de job blijven voor veel vrouwen een hinderpaal. Maar ook de perceptie van een zogenoemde machocultuur in het leger kan een negatieve invloed hebben.

Bert Maertens ondervraagt minister De Crem volgende week in de Commissie Defensie opnieuw over de weinige vrouwen in het leger. Auteur(s): Bert Maertens, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be