Woonbond


11-03-2011 Woonticket Middeninkomens heeft wrange bijsmaak

Onder de vlag `Woonticket Middeninkomens' gaat de Amsterdamse woningcorporatie Ymere jaarlijks 750 vrijkomende woningen reserveren voor huishoudens met een inkomen tussen 33.614 en 43.000 euro.

De aanpak van Ymere gaat ten koste van het aantal woningen dat beschikbaar komt voor mensen met lage en middeninkomens. Het overgrote deel van de ´gereserveerde' woningen wordt namelijk ontrokken aan de sociale huurwoningvoorraad.

Wrange bijsmaak Verkapte huurliberalisatie

Woonbondwoordvoerder Rene van Genugten noemt dat wrang. `Het betreft woningen die nu nog worden verhuurd voor minder dan 652 euro per maand, waardoor er feitelijk sprake is van een verkapte huurliberalisatie.' De huur van de woningen komt tussen de 675 en 900 euro te liggen. Bij verkoop wordt een bedrag tussen de 150.000 en 200.000 euro gevraagd.

Geen oplossing

De Nederlandse Woonbond vindt dat de aanpak van Ymere geen oplossing biedt voor huishoudens die door de nieuwe toewijzingsregels voor sociale huurwoningen in de problemen komen, omdat huren tussen de 675 en 900 euro voor hen onbetaalbaar zijn. Van Genugten: `"Woonticket middeninkomens" biedt ook geen enkele oplossing voor het vastzitten van de Amsterdamse woningmarkt. Sterker nog, de stagnatie wordt er alleen maar erger door.`

Onvoldoende betaalbare woningen

Momenteel verhuist jaarlijks nog geen 5 procent van de Amsterdamse huurders van een corporatie. In de particuliere huursector is dat nog maar 4 procent. Dat is extreem weinig. De oorzaak is dat er onvoldoende betaalbare alternatieven zijn voor mensen die zouden willen verhuizen. Het plan van Ymere maakt dit probleem alleen maar groter.