UMC Utrecht
Geld voor hersenonderzoek naar honger
De Universiteit Maastricht, Wageningen Universiteit en het Universitair
Medisch Centrum Utrecht krijgen Europees geld voor onderzoek naar
voeding, verzadiging en de hersenen. In totaal 9 miljoen euro.
Afgelopen maand zijn Europese onderzoekers gestart met het Full4Health
project. Ze proberen meer inzicht te krijgen in de werking van honger
en verzadiging. De resultaten moeten helpen om overgewicht te
voorkómen. Het project krijgt 9 miljoen euro subsidie van de Europese
Unie. Het is een samenwerking tussen wetenschappers van 14 instituten
en 2 industriële partners uit 7 EU-landen. Vanuit Nederland doen drie
universitaire partners en een industriële partner mee: de Universiteit
Maastricht, Wageningen Universiteit, het Universitair Medisch Centrum
Utrecht en Danone Research, Centre for Specialised Nutrition
(Wageningen).
Hersenreacties op eten
Full4Health draait om het verband tussen voeding, darmfunctie en
hersenactiviteit. De vraag is hoe voedsel-inname bestuurd wordt. UMC
Utrecht-onderzoekers gaan met functionele MRI scans bekijken hoe de
hersenen reageren op voedsel en hoe verzadiging en darmhormonen die
hersenreacties beïnvloeden. Ze doen dit in zowel slanke als obese
proefpersonen van verschillende leeftijden.
Daarnaast gaan UMC Utrecht-onderzoekers met behulp van een nieuwe
techniek onderzoeken hoe hersenactiviteit eetgedrag stuurt. Via
glasvezels worden specifieke hersencellen, die eetgedrag beïnvloeden,
gestimuleerd met licht. Op deze manier kan het verband tussen
hersenactiviteit en eetgedrag ontrafeld worden.
Energiebalans
Aan de Universiteit Maastricht ligt het accent op onderzoek naar de
energie-balans als afgeleide van de eiwit-balans. De vraag is of mensen
teveel calorieën gaan eten als zij te weinig eiwit binnenkrijgen. Dit
kan verklaren waarom mensen meer calorieën eten dan ze nodig hebben en
dus dikker worden. Aan de andere kant kan een iets hogere eiwit-inname
ervoor zorgen dat mensen minder calorieën eten. Een dergelijk dieet
verhoogt bovendien het energie-gebruik waardoor op den duur de vetmassa
van het lichaam vermindert, terwijl de vetvrije massa gehandhaafd
blijft.
Gebrek aan eetlust bij kanker
Naast overgewicht zal binnen het Full4Health project ook ondergewicht
onderzocht worden: bij bepaalde ziekten is het juist gewenst om mensen
meer te laten eten. Wageningen Universiteit gaat daarom samen met
Danone Research de veranderingen in de communicatie tussen hersenen en
darmkanaal onderzoeken die samenhangen met de ontwikkeling van het
verlies van eetlust, anorexie, bij kanker. Dat kan grote gevolgen
hebben voor de kwaliteit van leven en herstelkans van kankerpatiënten.
Lichamelijke effecten zoals gewichtsverlies en een verminderde conditie
kunnen dit veroorzaken, maar psychologische effecten spelen ook een
rol. Op basis van nieuwe inzichten in dit project, willen de Wageningse
onderzoekers nieuwe voedingsmiddelen ontwikkelen die anorexie bij
kanker kunnen voorkomen of verminderen.
Het Full4Health project duurt vijf jaar en wordt gecoördineerd door de
Universiteit van Aberdeen in Schotland.
vrijdag 11 maart 2011