MBO raad

Kabinet trekt 30-plusmaatregel grotendeels in

11-03-2011 - "Ook in het mbo kunnen 30-plussers zich gewoon laten scholen. Het kabinet toont zich verstandig door de in het regeerakkoord voorgenomen bezuinigingen grotendeels te schrappen." Jan van Zijl, voorzitter MBO Raad, reageert hiermee positief op de bekend geworden overheidsplannen om de scholing van 30-plussers in het mbo publiek te kunnen blijven bekostigen.
"Complimenten voor minister Van Bijsterveldt. Den Haag heeft geluisterd naar het bedrijfsleven en het onderwijs en ingezien dat op deze manier snijden in onderwijs de deur naar de arbeidsmarkt zou hebben dichtgegooid voor 30-plussers die zich in het mbo willen laten scholen. Terwijl we juist deze mensen hard nodig hebben."

In oktober 2010 werd bekend dat het kabinet koerste op een bezuiniging van 170 miljoen euro in het mbo door de opleiding van 30-plussers niet langer publiek te bekostigen. Dat bracht het mbo en het bedrijfsleven ertoe gezamenlijk op te trekken richting Den Haag. Jan van Zijl: "Met name voor de zorg en de techniek had uitvoering van de maatregel grote negatieve gevolgen gehad. Het zijn kwetsbare sectoren die om uiteenlopende redenen kampen met een tekort aan goed opgeleide vakmensen en hun vacatures niet vervuld krijgen. Zij zijn in behoorlijke mate afhankelijk van de zogenaamde zij-instromers: mensen die op latere leeftijd kiezen voor een baan in deze sectoren en zich laten scholen."

Uitvoering van de bezuiniging zou het mbo hebben aangetast als `aandeelhouder' van een leven lang leren. Van Zijl: "Juist door het mbo toegankelijk te houden voor 30-plussers maken we mensen flexibel op de arbeidsmarkt. Iets wat dit kabinet juist graag wil. Die taak beperken zou ook verstrekkende gevolgen hebben gehad voor de infrastructuur van en werkgelegenheid in het mbo."

In december 2010, bij het debat over het regeerakkoord, zegde het kabinet toe de 30-plusmaatregel nog eens te willen bezien. De afgelopen maanden hebben de diverse ministeries samengewerkt om te komen tot de vandaag gepresenteerde oplossingen. Van Zijl toont zich positief: "Ministeries, werkgevers, werknemers en onderwijs dragen elk vanuit eigen mogelijkheden bij. Er blijft weliswaar een bezuiniging over en er zijn nog serieuze vragen over de afgeslankte regeling, maar de onderwijsinstellingen kunnen hun infrastructuur nu wel blijven inzetten voor een belangrijke groep mensen."

Met het intrekken van de 30-plusmaatregel maakt het kabinet ook een einde aan de ongelijkheid die dreigde te ontstaan tussen een leven lang leren in het hbo en het mbo. "Voor het hbo zou de bezuiniging niet gelden. Met andere woorden: opleidingen voor 30-plussers bleven daar gewoon publiek bekostigd. Onaanvaardbaar, zeker als je bedenkt dat het mbo een groter aandeel heeft aan en daarmee een grotere verantwoordelijkheid heeft voor het opleiden van 30-plussers."

Het mbo gaat het pakket aan maatregelen nu in beschouwing nemen, naast het Actieplan mbo dat de minister half februari presenteerde. Op 27 april debatteert de Kamer over het Actieplan en ongetwijfeld ook over de nu gepresenteerde oplossingen rond de publieke bekostiging van 30-plussers. Verwachting is dat de MBO Raad eind maart met een officiële reactie op het Actieplan komt.

Meer informatie
Marije Hulsbosch: 06-50 27 26 73 of m.hulsbosch@mboraad.nl

Bron/Auteur: