Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


Tweede Kamer praat over aanpak permanente bewoning recreatieparken

Op 10 maart 2011 debatteerde de Tweede Kamer met minister Melanie Schultz-Van Haegen (Infrastructuur en Milieu) over onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen. Iedereen die voor 31 oktober 2003 permanent op een recreatiepark verbleef, heeft het recht een persoonsgebonden beschikking aan te vragen om permanent te mogen wonen. Zij krijgen dus een ontheffing van het bestemmingsplan om toch op recreatie bestemde grond te mogen wonen.

De persoonsgebonden beschikking geldt voor alle mensen die op 31 oktober 2003 meerderjarig waren en permanent in de vakantiewoning verbleven. De mensen die na deze datum permanent in een recreatiewoning verblijven, krijgen deze persoonsgebonden beschikking niet. Zij wonen dus illegaal. Ook een verandering in de gezinssituatie die dateert van na 31 oktober 2003, bijvoorbeeld een trouwerij, geeft de partner die niet in de woning woonde voor deze datum geen recht op een persoonsgebonden beschikking. De gemeenten moeten hier strenger op gaan toezien. Na overlijden of vertrek van degene die de persoonsgebonden beschikking heeft, vervalt de vergunning en daarmee de uitzondering op het bestemmingsplan. Het is nu weer pure recreatie grond(bestemming).

RECRON deelde voor het debat haar standpunt met de Kamerleden (zie bijlage hieronder). Kamerlid Sander de Rouwe (CDA) bracht twee belangrijke punten voor RECRON aan de orde. Hij vroeg de minister om te bevestigen dat de deadline van 31 oktober 2003 een keiharde deadline is, om te voorkomen dat er in de toekomst weer onduidelijke gevallen ontstaan. Daarbij vroeg hij aan de minister of de huurovereenkomst boven de persoonlijke vergunning gaat. De minister antwoordde op beide vragen bevestigend. Daarbij gaf de minister aan dat de persoonlijke vergunning alleen geldt voor bewoners die op 31 oktober 2003 meerderjarig waren. Op die datum nog minderjarige kinderen zijn hiervan dus uitgezonderd.

Voor de RECRON-leden betekent dit dat er op termijn geen permanente bewoning op hun recreatieparken meer mogelijk is. Daarbij gaat de persoonsgebonden vergunning niet boven de huurovereenkomst. Als een huuroverkomst door de ondernemer op basis van de RECRON-voorwaarden wordt ontbonden kan de recreant zich niet beroepen op zijn persoonsgebonden vergunning.

Standpunt RECRON wet vergunning onrechtmatige bewoning recreatiewoningen-1

10 maart 2011