Provincie Antwerpen


10/03/11

Provincie Antwerpen plaatst 13.000 gratis rookmelders in woningen van kansarmen

Provincie beveiligt woningen van kansarmen

De komende drie jaar laat de provincie Antwerpen 13.000 rookmelders gratis installeren bij kansarmen. "Wie krap bij kas zit, kan zich vaak geen rookmelder veroorloven.", vertelt gedeputeerde Bart De Nijn, bevoegd voor veiligheid. "Uit cijfers blijkt dat woningen van kansarmen veel minder dan gemiddeld veilig zijn. Met onze rookmelderscampagne willen we daarom deze doelgroep extra ondersteunen. De rookmelders zullen gratis geplaatst worden door sociale tewerkstellingsprojecten. Deze week hebben de laatste drie gemeenten toegezegd zodat de actie zal lopen in alle gemeenten van de provincie."

Jaarlijks zijn er in ons land zo'n 12.000 branden met gemiddeld 120 dodelijke slachtoffers tot gevolg. 2/3de van die slachtoffers wordt verrast in hun slaap en gedood door de rook. Met een degelijk werkende rookmelder verhoogt de overlevingskans met 70 tot 100 %. Slechts 1 op 3 gezinnen in Vlaanderen heeft een rookmelder. De komende drie jaar voert de provincie Antwerpen intensief campagne om bewoners te overtuigen om rookmelders te plaatsen. Gedeputeerde Bart De Nijn: "Aan het grote publiek verkochten we ondertussen al 11.000 rookmelders voor 19,95 euro. Omdat kansarmen het financieel moeilijk hebben en ook vaak in onveiligere woningen wonen, gaan we hier een stap verder. We voorzien 13.000 rookmelders, goed voor de veiligheid van 8000 gezinnen". De provincie subsidieert deze rookmelders volledig: het Provinciaal Veiligheidsinstituut staat in voor de kost van de rookmelder en het Provinciaal Steunpunt voor Sociale Economie voor de plaatsing via de Energiesnoeiers.

Plaatsing via energiesnoeiers en sociale economie
Voor de plaatsing van de rookmelders doet de provincie een beroep op KOMOSIE, de Koepel van Milieuondernemers in de Sociale Economie. In de meeste gemeenten zullen de rookmelders geplaatst worden door de energiesnoeiers samen met de energiescan van de woning. Dit gebeurt door de energiesnoeibedrijven: Levanto vzw, de Kringwinkel Zuiderkempen vzw, Natuur- en landschapszorg vzw, Goed Wonen vzw, Web Assistent vzw en de Troef vzw. De overige 12 gemeenten doen het zelf of bijvoorbeeld via de intercommunale. "Met deze actie stimuleren we dus meteen de sociale tewerkstelling in onze regio. En in combinatie met de energiescan van hun woning helpen we kansarmen zowel op het vlak van milieu en veiligheid." stelt gedeputeerde Marc Wellens bevoegd voor Sociale Economie.

Wie komt in aanmerking voor een gratis geplaatste rookmelder? De provincie stelde verschillende criteria op voor wie in aanmerking kan komen voor een gratis rookmelder. Het is nu de opdracht van de gemeente om te bepalen welke personen en/of gezinnen bij hen van deze actie kunnen genieten. Meer info: www.mijnrookmelder.be




Provincie Antwerpen