Lezing José Casanova over religies in de seculiere samenleving
Nijmegen, 20110208 -- Door felle kritiek te uiten op de heersende culturele, politieke en seksuele moraal proberen stromingen binnen het katholicisme, het protestantisme en de islam ook in seculiere westerse samenlevingen invloed te krijgen. Daardoor ontstaat een guur klimaat waarin wrijvingen en conflicten niet kunnen uitblijven. José Casanova, een van de meest vooraanstaande godsdienstsociologen ter wereld, spreekt hier over tijdens een lezing van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen. De lezing vindt plaats op donderdag 10 maart 2011 van 20.00 - 22.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2.
De grote religies in de wereld nemen geen genoegen meer met de vroomheid van individuele gelovigen. Een centrale rol in de samenleving, dat is wat stromingen binnen het katholicisme, het protestantisme en de islam claimen. Het succes van die religieuze stromingen bewijst dat moderniteit en religie elkaar niet uitsluiten.
De voertaal is Engels.
Sprekers
Prof. José Casanova is een van de meest vooraanstaande godsdienstsociologen ter wereld. Hij is hoogleraar Sociologie aan Georgetown University en directeur van het Berkley Center's Program on Globalization, Religion and the Secular. Hij publiceerde een reeks van boeken en artikelen over religie in de moderne samenleving, religie en globalisering, migratie en religieus pluralisme. Zijn bekendste werk is Public Religions in the Modern World (1994), dat de status van een klassiek werk heeft verworven.
Prof.dr. Evert van der Zweerde, hoogleraar Politieke filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en wetenschappelijk adviseur van het Soeterbeeck Programma, is de gespreksleider.
Meer informatie op www.ru.nl/sp/casanova
Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen