TNS NIPO

TNS NIPO publicaties

10 maart 2011

Digital Life: "Toekomst? Wie het weet mag het zeggen!" Frankwatching - 10 maart 2011

Door: Mark Schipper (tel: 020 522 54 35)

Wat gaat internet ons brengen in de komende jaren? Ik denk dat degene met de rijkste fantasie dat kan vertellen. Meestal zijn het mensen van 'buiten' die met nieuwe toepassingen komen, omdat de mensen van 'binnen' er met hun neus teveel bovenop zitten. Met Digital Life proberen we nieuwe ontwikkelingen zo vroeg mogelijk in kaart te brengen. Onze invalshoek is de ontwikkeling van het online gedrag van de gebruiker.

Ik heb Digital Life sinds de verschijning in oktober aan veel klanten gepresenteerd. Wat mij uit de verschillende reacties is opgevallen, is dat de scope, reikwijdte en betekenis van het onderzoek voor de toehoorders niet altijd makkelijk te bevatten is. Het onderzoek is vrij nieuw in zijn soort en dat maakt het voor toehoorders lastig te bepalen hoe zij deze kennis kunnen gebruiken. Ook voor ons zullen een aantal resultaten hun echte betekenis nog moeten krijgen. Dat is ook de reden waarom we dit onderzoek jaarlijks gaan herhalen. Persoonlijk vergelijk ik dit probleem met mijn inschatting wat internet voor mij kon betekenen, toen ik het midden jaren '90 voor het eerst zag. Ik dacht dat de rol niet verder zou gaan dan het weergeven van platte tekst op een scherm. Mijn god, wat heb ik me hierop verkeken!

Intensiviteit online gedag: Noord-Afrika en Midden-Oosten scoren hoog Inmiddels helpt de actualiteit ons om een aantal resultaten uit Digital Life beter te duiden. Een mooi voorbeeld hiervan speelt zich nu af in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. We hebben in ons onderzoek niet alle landen in die regio onderzocht, maar de landen die er wel in zitten hebben iets gemeen: ze staan alle in de top-10 meest intensieve gebruikers van internet. Het gaat om Egypte, Saudi-Arabië, Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten.

Internetgebruik per land

Met Digital Life wilden wij vooral dieper kijken naar online gedrag. Algemeen was bekend dat landen als Nederland de lijstjes aanvoeren wat betreft het percentage van internetgebruikers op de totale bevolking. Minder bekend was wat de internetgebruikers vervolgens daadwerkelijk doen op de online snelweg en wat dat voor uitwerking had op de rangorde van landen.

Egypte gebruikt mobiel internet
We hebben de 46 onderzochte landen gerangschikt op het percentage van intensieve gebruikers. Daaruit kwam naar voren dat Egypte op nummer 1 staat. Geen ander land uit ons onderzoek kent relatief (in verhouding met de internetpopulatie) zoveel intensieve gebruikers. We kunnen niet feitelijk vaststellen dat de nummer 1 positie van Egypte heeft geholpen bij het ten val brengen van Mubarak. Duidelijk was wel dat de dictator vond dat internet en mobiel zijn goede werk teveel verstoorde en besloot beide netwerken af te sluiten. Maar toen was het kwaad al geschied. Joost Steins Bisschop van Jungle Minds schreef hier in februari ook een stuk over.

De grootste groep internetgebruikers in Egypte is de groep aspirers. Zij maken maar liefst 65% uit van de totale online groep. Ter vergelijking: wereldwijd ligt dit percentage op 15% en in Nederland op 4%. Deze groep is relatief nieuw op internet, ze ondernemen veel en zijn vastbesloten om nog meer te doen, vooral vanuit mobiel internet. Voor bedrijven is de groep aspirers samen met de influencers de beste groep om mee te communiceren, omdat zij van de 6 Digital Lifestyle groepen het meest open staan voor commerciële benadering.

Nederland kent wet van de remmende voorsprong
Terug naar de Nederlandse situatie. Mijn collega Remy Bleijendaal schreef er reeds over in het eerste artikel van de serie Digital Life. In Nederland hebben we te maken met de wet van de remmende voorsprong. We waren n van de eerste landen die gebruik kon maken van internet en zijn mogelijkheden. We vonden Hotmail heel cool toen het kwam. Nu kunnen we gerust stellen dat Hotmail toch echt oud internet is en dat je minstens Facebook of Twitter dient te gebruiken. Maar dat wil niet zeggen dat Hotmail al massaal aan de kant is geschoven. We zijn verwend en wellicht ook een beetje verzadigd. De ontwikkelingen gaan voor velen te snel. Ik merk in mijn eigen omgeving dat mensen steeds vaker het gevoel hebben dat ze moeten rennen om alles bij te houden.

Online behoeften Nederland

Wat een genot moet dat zijn voor mensen die nu op internet komen: ze hebben geen geschiedenis en kunnen direct gebruikmaken van het beste en het nieuwste wat internet te bieden heeft.

Internet vervult verschillende behoeften voor verschillende groeperingen
In het Digital Life-onderzoek hebben we mensen gevraagd hoe zij hun internetactiviteiten indelen als het gaat om de behoeften die deze activiteiten voor hen vervullen. Hier wordt het pas echt interessant. Uiteindelijk is internet een middel. Het gaat erom wat je ermee doet en wat je erbij voelt. Zo blijkt in Nederland dat de 11 belangrijkste online activiteiten bijna geheel in de behoeften sociaal entertainment en personal management vallen. Kort geformuleerd: internet is onze babbelbox en agenda. Vergelijken we dit met hoe Egyptenaren omgaan met internet, dan zien we dat daar personal empowerment en social connection de belangrijkste behoeften zijn die vervuld worden. Of anders gezegd: Egyptenaren zien internet als hun coach en theehuis.

Online behoeften Egypte

Hoe gaat de behoeftenvervulling van internet er in de toekomst uitzien? Welke activiteiten die we nu niet kennen, of die we ons gewoonweg niet kunnen voorstellen, zullen erbij gaan komen? Wat betekent dat voor de intensiteit van het gebruik van internet en hoe gaat de verhouding tussen de 6 Digital Lifetstyles eruit zien?

Dit blog is oorspronkelijk gepubliceerd op Frankwatching.com: Digital Life: "Toekomst? Wie het weet mag het zeggen!"

Digital Life
Wij gaan het Digital Life onderzoek jaarlijks herhalen, juist omdat we er bovenop willen zitten wanneer er nieuwe activiteiten komen en wat die met de behoeften van internetgebruikers gaan doen. Zo kunnen we onze klanten helpen met hun aanwezigheid op internet en hoe die het beste vorm te geven. Eind dit jaar kunnen jullie Digital Life 2 verwachten, we zullen de uitkomsten dan weer met jullie delen!

Alle genoemde aantallen en percentages zijn afkomstig uit ons Digital Life onderzoek, meer informatie hierover vind je op www.discoverdigitallife.com. Dit is deel 6 uit de serie Digital Life.