Gemeente Deurne


Ontwikkeling Groene Peelvallei weer een stap verder

Deurne, Waterschap Ae en Maas en Helmond

Inloopavond over structuurvisie op 30 maart in Zaal Vissers Een mooi groen gebied met recreatieve voorzieningen die een duidelijke meerwaarde hebben voor Helmonders, Deurnenaren en bezoekers. Voeg daarbij de volgende pluspunten: versterking van de natuur, het landschap, het watersysteem én een grote economische impuls voor toerisme en recreatie.

Opgeteld levert dat het doel op van de plannen voor het Centrumgebied Groene Peelvallei: grofweg het buitengebied tussen de Helmondse wijk Rijpelberg en Deurne. Om dit eindplaatje mogelijk te maken, hebben de gemeentes Deurne en Helmond en het waterschap Aa en Maas een belangrijk richtinggevend plan opgesteld: de structuurvisie. Geïnteresseerden kunnen deze structuurvisie inzien en er eventueel hun reactie op geven.

De structuurvisie geeft op hoofdlijnen richting aan de gewenste ontwikkeling voor het gebied. Met de structuurvisie zorgen de gemeentes ervoor dat het Centrumgebied Groene Peelvallei geen eenheidsworst wordt, maar juist een gebied met veel groen en diverse onderscheidende recreatieve voorzienin¬gen. Kwaliteit staat daarbij voorop. De structuurvisie ligt momenteel ter inzage, zowel op het gemeentehuis van Deurne als in de Stadswinkel van Helmond. Ook is de structuurvisie te vinden op deze pagina, www.helmond.nl en www.aaenmaas.nl. Op 30 maart 2011 is er een openbare inloopavond in Zaal Vissers, Peeleik 2 te Helmond-Brouwhuis. Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend binnenlopen tussen 19.30 uur en 21.00 uur. Aanmelden is gewenst via groenepeelvallei@deurne.nl.

Groeimodel: eerst rond Berkendonk dan mogelijk de rest Het hele Centrumgebied Groene Peelval¬lei wordt geen intensief recreatiegebied. Alleen ten zuiden van de waterplas Berkendonk is plaats is voor de meest intensieve voorzieningen. Daarna kunnen, op grotere afstand van de recreatieplas, andere en minder intensieve voorzieningen en activiteiten worden gerealiseerd. Het groei¬model houdt de mogelijkheid open voor een nieuw stadion voor Helmond Sport bij Berkendonk.

Onderdelen
De structuurvisie voor het Centrumgebied Groene Peelvallei bestaat uit verschillende mogelijke bouwstenen. Deze zijn op hoofdlijnen: o Ecologische Verbindingszone Oude Aa: aanleg natuurvriendelijke oevers en `stapstenen' met één of meer waterpoelen. o Versterken cultuurlandschap: bijvoorbeeld versterken van de lanen en bomenrijen, het aanbrengen van heggen en bosjes en het verbeteren van de waterkwaliteit.
o Om de biodiversiteit te verhogen wordt het Zandbos - tussen de Brouwhuissche Heide en de Stippelberg- omgevormd van een naaldbos naar een loofbos.
o Verbeteren en uitbreiden recreatieve routes voor wandelen, fietsen, ATB en paardrijden.
o Berkendonk: na afloop van de zandwinning in de recreatieplas Berkendonk, wordt de recreatieplas afgewerkt en ingericht. o Intensieve voorzieningen rond recreatieplas Berkendonk. Het gaat hier om een eventueel multifunctioneel stadion voor Helmond Sport; luxe en duurzame vakantiewoningen; recreatieve voorzieningen, zoals een themapark, een zwembad en een wellness-centrum. Ook is het mogelijk dat de recreatieplas zich verder ontwikkelt tot een hoogwaardig waterpark. Commerciële partijen kunnen hiermee aan de slag. Het is dus niet zeker of deze voorzieningen worden gerealiseerd.
o De N270 zal worden opgeknapt, zodat de weg het verkeer nu en in de toekomst kan blijven verwerken.
o Deurne Paardenwereld: rondom het grootste Nederlandse paardenkennis- en opleidingsinstituut Helicon NHB Deurne kunnen voorzienin¬gen worden ontwikkeld waar bedrijfsleven, kennis en sport samenkomen. Deurne Paardenwereld wordt daarmee hét centrum van de paardensector voor Nederland, Europa en daarbuiten.

Uitwerking en planning
Op dit moment ligt de structuurvisie ter inzage, zodat mensen hun reactie (officieel: zienswijzen) kunnen inbrengen. Aan de hand van de reacties wordt bekeken of de structuurvisie aangepast moet worden. Daarna nemen medio 2011 beide gemeenteraden een definitief besluit over de structuurvisie.
Vanaf dat moment kunnen commerciële partijen kenbaar maken welke recreatie¬ve activiteiten ze willen ontwikkelen. Als een commerciële partij met een initiatief komt, beslissen de gemeentes allereerst of een initiatief voldoet aan de voor¬waarden uit de structuurvisie en of het haalbaar is. Ze zien er streng op toe dat de initiatieven qua duurzaamheid, diver¬siteit en kwaliteit van hoog niveau zijn en passen in het gebied. Pas daarna kan een commerciële partij haar initiatief uitwerken in een bestem¬mingsplan. De beide gemeenteraden houden altijd de eindbeslissing voordat de plannen worden uitgevoerd.

Onderdeel van Samen Investeren
De ontwikkeling van het Centrumge¬bied Groene Peelvallei is mede mogelijk gemaakt dankzij het meerjarenprogram¬ma Samen Investeren in BrabantStad, onderdeel Schoon-Brabant. BrabantStad is het stedelijk netwerk van de vijf grote Brabantse steden Breda, Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch en Tilburg én de provincie Noord-Brabant. Samen behartigen ze de belangen van deze steden, hun omgeving en de hele provincie Noord-Brabant. Zo wordt via "Samen Investeren" de komende jaren in BrabantStad 1,4 miljard euro geïnves¬teerd in het realiseren of verbeteren van woonwijken, stadscentra, spoorzones, natuur, milieu, culturele voorzieningen en dienstverlening. Dit alles met het doel om het leven en de omgeving van de Brabanders veiliger, schoner, mooier, socialer, dynamischer, bereikbaarder en leefbaarder te maken.

Gemeente Deurne | Postbus 3, 5750 AA, Deurne | Markt 1, 5751 BE, Deurne | Tel. 0493 387 711 | info@deurne.n l |