Staatssecretaris opent politiewebsite Stopheling.nl

Persbericht van VTS Politie Nederland

De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, mr. F. Teeven heeft vandaag de politie website www.stopheling.nl officieel voor het publiek opengesteld.
Vanaf vandaag kunnen consumenten via internet zelf controleren of aangeboden tweedehands producten als gestolen geregistreerd staan bij de Nederlandse politie. Dit maakt de consument bewuster van heling en benadrukt hun eigen rol in het veiliger maken van Nederland, één van de belangrijkste doelstellingen van dit kabinet. Want: 'Zonder heler geen steler'.

Op handelssites worden veel spullen voor een aantrekkelijke prijs verhandeld. Maar hoe weet je of een product niet afkomstig is van diefstal? Daarnaast zijn veel mensen zich er niet van bewust dat ze zich schuldig maken aan een strafbaar feit als ze via internet een gestolen product aanschaffen. Door het serienummer te controleren kan de koper vanaf vandaag voorkomen hier de dupe van te worden. Om te controleren of een product als gestolen geregistreerd staat, voert de koper een deel van het serienummer van het product in op de site www.stopheling.nl. die ook te bereiken is via de algemene website van de Nederlandse politie www.politie.nl. Alle gestolen goederen waarvan de serienummers bekend zijn en waarvan aangifte is gedaan zijn sinds 1 januari 2010 opgeslagen in een speciale databank waarop alle politieregio's zijn aangesloten.

Wanneer na het controleren van het serienummer blijkt dat een product gestolen is, kan hiervan via een link direct melding gedaan worden bij de politie. In het scherm dat verschijnt kan gemeld worden waar het artikel is aangetroffen en kunnen verdere bijzonderheden worden vermeld. De melding wordt direct doorgestuurd naar de regio waar aangifte van de diefstal is gedaan.
Met een smartphone kan ook op andere plaatsen, zoals op markten en braderieën, direct gecontroleerd worden of een product als gestolen geregistreerd staat.
De staatssecretaris benadrukte dat het succes van de website medeafhankelijk is van de inbreng van mensen en dat hier zodoende een belangrijke taak is weggelegd voor de burger. De website stopheling is namelijk geen systeem met 100% garantie maar een hulpmiddel. Ondanks de controle via stopheling.nl kan een product alsnog gestolen blijken te zijn. Dit is mogelijk omdat niet iedereen aangifte doet als een product is gestolen en omdat niet iedereen de serienummers van zijn bezittingen heeft genoteerd. Daarnaast moet de -potentiële- koper rekening houden met de tijd die ligt tussen de aangifte en het opnemen in de database van de politie. Het blijft dus belangrijk om het gezonde verstand te gebruiken. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.
Sander van Golberdinge, adjunct-directeur van Detailhandel Nederland onderschreef in zijn toespraak het belang van de strijd tegen heling. "Criminaliteit kost Nederlandse winkeliers jaarlijks 1 miljard euro. De eerlijke consument betaalt hiervoor de prijs omdat de winkelier noodgedwongen de schade verrekent in het prijskaartje", aldus Van Golberdinge. Van Golberdinge benadrukte het belang van de registratie van serienummers en meldde dat consumenten goed bediend worden omdat steeds meer winkeliers de registratienummers al vermelden op de kassabon.

Van Golberdinge wees erop dat de mogelijkheden voor heling vergroten met het verdwijnen van de binnengrenzen van de EU en stelde dat de website stopheling.nl een Europees vervolg verdient zodat ook in andere landen het helerscircuit een slag wordt toegebracht. Consumenten kunnen preventief een belangrijke bijdrage leveren door na aankoop van een nieuw product het serienummer te noteren, omdat het serienummer een product uniek en traceerbaar maakt. Het registreren van serienummers en het doen van aangifte van diefstal is dan ook van groot belang voor het slagen van dit initiatief.




Razende Robot Reporter