SGP


SGP blij met steun voor 'eerlijker' boetes

Minister Opstelten komt tegemoet aan wens van de SGP om de kromme verhouding tussen boetes tegen het licht te houden. SGP-voorman Kees van der Staaij had daar eerder op aangedrongen. Van der Staaij haakte aan bij de opvatting van veel agenten die stellen dat zij het niet kunnen verkopen om iemand die een keertje 5 km te hard rijdt veel zwaarder bestraft wordt dan een notoire winkeldief. Een evenwichtiger en eerlijker verdeling van de boetes is nodig, vindt de SGP. Minister Opstelten sluit zich hier nu bij aan en wil dat het OM met nieuwe voorstellen voor de boetetarieven moet komen.

---

Vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de minister van Veiligheid en Justitie over de hoogte van verkeersboetes in relatie tot andere boetes (Ingezonden 11 februari 2011)


1
Kent u het bericht dat agenten verkeersboetes te hoog vinden in verhouding tot andere boetes? 1) Wat is uw reactie op deze gevoelens?

Antwoord
Ja. Ik kan mij indenken dat in bepaalde specifieke omstandigheden de voorgeschreven boetes als hoog worden ervaren. In het sanctiestelsel moet echter een afweging worden gemaakt tussen het rekening houden met de omstandigheden van het geval, de consistentie in de opgelegde sancties, en de administratieve hanteerbaarheid. Ik verwijs verder naar mijn antwoord op vragen 3 tot en met 5. Mijn inzet is om ervoor te zorgen dat âhufterigheidâ in het verkeer zwaarder bestraft wordt.


2
Is het waar dat voor winkeldiefstal soms boetes uitgedeeld worden van 50 euro? In wat voor soort situaties gebeurt dit? Wat is de beleidslijn voor de hoogte van boetes in dit soort situaties?

Antwoord
De beleidslijn van het Openbaar Ministerie inzake diefstal van winkelgoederen met een waarde tot en met 50 euro is dat er een boete van 170 euro wordt opgelegd. Bij diefstal van winkelgoederen met een waarde tussen de 50 en 120 euro bedraagt de boete 290 euro. De zwaarte van de straf neemt nog verder toe bij hogere waardes van goederen. Van deze beleidslijn kan de officier van justitie slechts gemotiveerd afwijken, bijvoorbeeld indien sprake is van een bijzondere verschijningsvorm van het delict of naar aanleiding van de persoon van de dader. Indien de diefstal leidt tot een rechtszaak dan kan vanzelfsprekend ook de rechter tot een andere strafmaat besluiten, rekening houdend met de omstandigheden van het geval.


3
Op welke manier wordt gewogen hoe de verhouding is tussen de hoogte van de boete en de zwaarte van de overtreding?

Antwoord
De Aanwijzing kader voor strafvordering van het College van procureurs-generaal beschrijft de systematiek van het stelsel van richtlijnen voor strafvordering. De richtlijnen vormen één samenhangend geheel, hetgeen gerealiseerd is door enerzijds de ernst van de verschillende delicten ten opzichte van elkaar te positioneren, anderzijds door de factoren die een rol spelen bij de beoordeling telkens op eenzelfde wijze te hanteren. Bij vermogensdelicten, zoals winkeldiefstal, wordt de hoogte van de straf bepaald door een aantal factoren. Naast de waarde van de gestolen goederen gaat het erom of sprake is van medeplegen, medeplichtigheid, een poging, recidive, en de eventuele schade. Voor ieder van deze factoren wordt een vaststaande verzwaring of verlichting van de straf toegepast.


4
Wanneer krijgt de Kamer het naar aanleiding van de motie-Van der Staaij c.s. 2) toegezegde onderzoek naar aanpassing van de verkeersboetes toegestuurd? 3) Zou met het onderzoek naar aanpassing van de verkeersboetes naar aanleiding van deze motie niet in belangrijke mate tegemoetgekomen kunnen worden aan de kritiek op de verhouding tussen de verschillende boetes?


5
Bent u bereid om in uw standpunt over de voorstellen van het Openbaar Ministerie voor aanpassing van de boetes ook een vergelijking te maken met de hoogte van andere boetes dan verkeersboetes, zodat een evenwichtige afweging van de hoogte van de boetes mogelijk is?

Antwoord 4 en 5
Ik zal de Kamer medio 2011 berichten over de manier waarop ik invulling wil geven aan de motie. Mijn voorstel zal inderdaad ingrijpen op de verhouding tussen de verschillende boetes, waarbij ook andere boetes dan verkeersboetes zullen worden betrokken.


1) De Telegraaf, âPolitievakbond: boetes zijn te hoogâ, 10 februari 2011

2) Kamerstuk: 32 500 VI, nr. 41

3) Kamerstuk: 29 398/32 500 VI, nr. 259