Artsen zonder Grenzen

Libie: reddingslijn van medisch materiaal

10-03-2011

Artsen zonder Grenzen teams in Benghazi en aan de Tunesische grens zijn nog steeds bezig met het verkrijgen van toegang tot West-Libië, waar de medische noden volgens berichten kritiek zijn. Vanwege onveiligheid en de sterk veranderlijke situatie ter plaatse kunnen teams op dit moment bepaalde westelijke gebieden niet bereiken. `Wij zijn erin geslaagd medische voorzieningen in Ajdabya en Brega te bereiken, maar konden niet verder trekken naar Ras Lanuf, op zo'n 450 km ten westen van Benghazi,' legt Anne Châtelain, medisch noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen uit vanuit Benghazi. Artsen zonder Grenzen voert op dit moment medicijnen en ander medisch materiaal aan naar gebieden waar daar grote behoefte aan is als gevolg van de voortdurende gewelddadige confrontaties.

Medicijnen en chirurgisch materiaal

Vanuit de centrale apotheek van Benghazi worden de door Artsen zonder Grenzen aangevoerde medicijnen en ander medisch materiaal verdeeld en naar gebieden gebracht waar grote behoeften is aan voorraden om de gewonden op te vangen. Bestaand Libisch apothekerspersoneel maar ook ander medische staf en jonge vrijwilligers werken sinds 17 februari aan één stuk door. Ambulances en andere (burger)auto's etc. rijden af en aan om de voorraden, waaronder die door Artsen zonder Grenzen zijn aangevoerd, op te halen en naar de gevechtszones te brengen - soms wel1.000 km westwaarts.

Aanvoer medicijnen en ander medisch materiaal

Artsen zonder Grenzen heeft tot dusver ongeveer 22 ton medicijnen, chirurgisch materiaal, kits om brandwonden en schotwonden te verzorgen, verdovingsmateriaal en antibiotica naar Benghazi aangevoerd. Nog eens 11 ton is onderweg. Vanuit Egypte rijden vrachtwagens naar een stuk `niemandsland' in Libië, daar wordt de vracht overgeladen in Libische trucks die vervolgens de voorraden naar verschillende gebieden brengen.

Gevaren vervoer

Tot nu toe konden vanuit Benghazi de medische materialen verder het land in worden gevoerd, maar de plaatselijke situatie is explosief en kan van het ene op het andere moment veranderen met frontlijnen die zich voortdurend verplaatsen. De mensen die de goederen verder het land in brengen nemen levensgevaarlijke risico's om de ziekenhuizen en klinieken te bereiken. Hun tocht kan uren in beslag nemen. `Een van onze grootste prioriteiten is nu om met onze voorraden dichterbij te komen bij daar waar het nodig is,' aldus Simon Burroughs, noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen in Benghazi.

Ondersteuning

Daarnaast blijft een team van Artsen zonder Grenzen de behoeften en situatie in medische voorzieningen in en rond Benghazi onderzoeken. Medische hulpverleners van Artsen zonder Grenzen staan paraat om waar nodig bij te springen. Een operatieverpleegkundige van Artsen zonder Grenzen heeft in het ziekenhuis van Ajdabya, 160 km ten westen van Benghazi, het aanwezige chirurgische team ondersteund. Gedurende een nacht assisteerde de verpleegkundige Libische dokters bij 10 operaties op gewonden. In het algemeen kunnen de ziekenhuizen en klinieken de instroom van gewonden aan, een tekort aan voorraden vormt echter een groot probleem, vooral aan verdovings- en chirurgisch materiaal is er een sterke behoefte.

Van Ajdbaya tot Brega

Van Ajdabya tot Brega en verder zijn ziekenhuizen, poliklinieken en gezondheidsposten afhankelijk van de aanvoer vanuit de centrale apotheek. Eerder was dit ook al zo, `het enige verschil is dat we nu 24 uur, 7 dagen per week aan de slag zijn,' aldus een Libische arts.