Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties


Aantal beloningen boven WOPT-grens niet toegenomen 10 maart 2011 11:50

Het aantal corporatiebestuurders dat in 2009 een beloning ontving boven de WOPT-norm is in vergelijking met 2008 niet toegenomen. Dit blijkt uit een brief van minister Donner (BZK) aan de Tweede Kamer van 4 maart 2011 (download).

WOPT-norm
De WOPT-norm betreft de grens waarboven instellingen de door hen verstrekte hogere inkomens openbaar moeten maken. Dit is een andere grens dan de zogenaamde 'Balkenendenorm' in het wetsvoorstel normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT) waarop het beloningsmaximum in de sectorbrede beloningscode bestuurders woningcorporaties is gebaseerd (zie ook: Beloning bestuurders woningcorporaties maximaal 130% brutosalaris minister).

Bij de WOPT-norm gaat het om de som van:

1. het salaris, de toelagen en toeslagen en de overige vergoedingen en verstrekkingen die aan de loonbelasting zijn onderworpen;
2. en de werkgevers- en werknemersbijdrage voor pensioenen en de levensloopregeling, financiële afspraken m.b.t. een sabbatical en overeengekomen afkoopsommen en ontslagvergoedingen.

Aantal beloningen boven WOPT-norm niet toegenomen In 2009 ontvingen 103 van de 740 bestuurders een beloning die hoger lag dan de in dat jaar geldende WOPT-norm van 188.000 euro. In 2008 ging het om 103 van de toen 800 bestuurders bij een grensbedrag van 181.000 euro.

Minister teleurgesteld: totale beloning stijgt met 1,6% Het totale bedrag dat in 2009 met de beloning van bestuurders gemoeid was bedroeg bijna 67 miljoen euro. Een stijging van 1,6% ten opzichte van 2008. De minister schrijft hierover in zijn brief: ''Het is teleurstellend dat de totale bezoldiging van de bestuurders wederom een opwaartse lijn laat zien. Artikel 24 van het Besluit beheer sociale huursector (Bbsh) stelt dat er sober en doelmatig moet worden gewerkt. Het had de sector dan ook gesierd als er sprake was geweest van een neerwaartse lijn. Deze doorzettende ontwikkeling onderstreept de wenselijkheid van invoering van wetgeving ter beperking van de inkomens bij nieuwe aanstellingen, zoals door het kabinet aan uw Kamer is voorgesteld.'' Met dit laatste doelt de minister op het wetsvoorstel normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT).

VTW: stijging met 1,6% niet excessief
De VTW begrijpt de teleurstelling van de minister niet en vindt een neerwaartse lijn op deze korte termijn niet reëel. Een stijging met
1,6% is niet excessief. Bovendien gaat het hierbij om een stijging van de beloning inclusief werknemers- en werkgeversbijdrage voor pensioen. Deze laatste zijn in 2009 ten opzichte van 2008 fors gestegen. Er is dus geen sprake van een gemiddelde stijging van het salaris van corporatiebestuurders met 1,6%; deze ligt aanzienlijk lager.

Nieuwe sectorbrede beloningscode met beloningsmaximum Tot juli 2010 hadden corporaties een beloningsregeling (Adviesregeling Izeboud) waarvan het maximum boven de 'Balkenendenorm' lag. Een kwart van de bestuurders bleek meer te verdienen dan die norm. Dat kwam mede doordat die niet verplicht was. De nieuwe afspraken, vastgelegd in de sectorbrede beloningscode bestuurders woningcorporaties, zijn dat wel. De beloningscode die vanaf 1 juli 2010 door leden van Aedes en de VTW verplicht moet worden toegepast kent een op de 'Balkenendenorm' gebaseerd beloningsmaximum van 188.000 euro. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen en na goedkeuring door de Toetsingscommissie kan een beloning toegekend worden die hoger is dan het beloningsmaximum.
Na de zomer van 2011 evalueert de VTW de naleving van de beloningscode onder haar leden. Pas dan kunnen conclusies worden getrokken over het aantal bestuurders dat meer verdient dan volgens de beloningscode is toegestaan en in hoeverre salarissen of secundaire arbeidsvoorwaarden van bestuurders zijn bevroren.