Universiteit Leiden

Annie Romein-Verschoorlezing 2011

Medisch antropologe en arts Annemiek Richters verzorgt op 10 maart de Annie Romein-Verschoorlezing 2011. Daarin behandelt ze oorlogsgeweld tegen vrouwen, de gevolgen ervan en de problemen die optreden bij hulpverlening in lokaal en internationaal verband.

Oorlogsgeweld tegen vrouwen

De internationale vrouwenbeweging zette in de afgelopen twee decennia seksespecifiek oorlogsgeweld op de agenda van internationale wetgeving, humanitaire hulpverlening, mensenrechtenorganisaties en wetenschappelijk onderzoek. Desondanks wordt dit probleem nog in onvoldoende mate het hoofd geboden, omdat een aantal factoren ingrijpen bemoeilijkt. De terughoudendheid van slachtoffers om over hun ervaringen te praten is er daar een van. Hoe kunnen deze vrouwen toch worden geholpen? Hoe overleven ze in hun vaak geïsoleerde bestaan? En welke rol speelt hun sociaal-culturele omgeving daarin?

Gevoel van eigenwaarde herwinnen

Die vragen beantwoordt Richters op basis van haar ervaring met antropologisch onderzoek onder vluchtelingen in Nederland en in een aantal Afrikaanse landen. âOm effectief te kunnen zijnâ, zegt Richter, âmoet interventie zich gelijktijdig richten op de behoefte van het slachtoffer aan medische zorg, gerechtigheid en sociaal-economische ontwikkeling. Die factoren gezamenlijk kunnen bijdragen aan het herstel van het veiligheidsgevoel en slachtoffers helpen hun besef van eigenwaarde te herwinnen. Hiervoor is een combinatie nodig van internationale hulpinitiatieven, nationale strategieën en interventies vanuit de lokale gemeenschap.â

Geweldscyclus doorbreken

Richters legt ook uit waarom oorlogsgeweld tegen vrouwen nog steeds te weinig aandacht krijgt: "Het is niet alleen dat de slachtoffers zwijgen, er zijn ook politieke factoren die bijdragen aan het in stand houden van de stilte." Aangezien steeds vaker burgers betrokken raken bij gewapende conflicten in de wereld wordt het nog belangrijker om ons licht te laten schijnen over de geweldscyclus en deze te doorbreken.

Over Annemiek Richters

Annemiek Richters is arts en medisch antropologe, wier onderzoek zich richt op de sociale bepalende factoren voor gezondheid en ziekte, met name in de context van oorlogsgeweld. Ze was verbonden aan het LUMC, waar ze de bijzondere leerstoel Vrouwengezondheidszorg en de leerstoel Cultuur, Gezondheid en Ziekte bekleedde. Richters is ook zeer actief op het terrein van ontwikkelingshulp. Ze schreef Women, culture and violence en is co-auteur van Mediations of violence in Africa. Ze heeft onderzoek geleid naar interculturele gezondheidszorg en de relatie tussen sekse, geweld, trauma en gezondheid. Haar huidige onderzoek richt zich op hulp aan oorlogsoverlevenden in Rwanda door gemeenschapsgebaseerde sociotherapie â het creëren van een therapeutisch woon-/leefklimaat. Onlangs was ze betrokken bij het opzetten van een trainingsinstituut voor traumacounseling en klinische psychologie in Goma, Democratische Republiek Congo. Voor haar werk ontving ze de Corrie Hermann Prijs en werd ze geridderd.

Plaats en tijd

Donderdag 10 maart
Academiegegbouw
Rapenburg 73, Leiden

De lezing begint om 20.00 uur en is vrij toegankelijk. Reserveren is niet nodig.

De referent bij de lezing is Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling (Asylum Seekers Foundation) in Den Haag.

Link

Lezingen bij de Universiteit Leiden

(22 februari 2011 / Véronique van Gelderen)