Politie Groningen

Politie vraagt publiek om hulp bij tegengaan auto-inbraken

Stadskanaal, 09-03-2011 o De politie in de omgeving van Stadskanaal heeft de laatste jaren fors te maken gehad met auto-inbraken. In het jaarplan 2011 geeft de basiseenheid aan dat het het aantal autokraken in de gemeenten Stadskanaal en Vlagtwedde wil verminderen. Naast de eigen inzet en de samenwerking met de betrokken gemeenten, wordt ook aan autobezitters gevraagd alert te zijn.

Integrale aanpak

De politie in Stadskanaal en de gemeenten Stadskanaal en Vlagtwedde hebben afgesproken in 2011 prioriteit te geven aan het voorkomen van auto-inbraken. Auto-inbraken zijn een ergerlijke vorm van criminaliteit en hebben een direct effect op het veiligheidsgevoel. Om het verminderen van dit soort inbraken te realiseren, hebben de partijen gezamenlijk een plan van aanpak gemaakt.

Cijfers

In 2006 had de omgeving van Stadskanaal te maken met een grote hoeveelheid auto-inbraken. In dat jaar werd in de gemeenten Stadskanaal en Vlagtwedde ongeveer 300 keer aangifte gedaan van auto-inbraak. In de jaren daarna daalde het aantal aangiftes. In 2010 werd in de gemeenten Stadskanaal en Vlagtwedde ongeveer 180 keer aangifte gedaan van auto-inbraak. In de maanden januari en februari is in deze gemeenten 28 keer aangifte gedaan. In 11 gevallen ging het om diefstal van brandstof.

Buit

Autokrakers hebben het vaak voorzien op waardevolle spullen in autos. Zo zijn het vaak navigatiesystemen, jassen, tassen en ook laptops die open en bloot zichtbaar zijn. Door waardevolle spullen uit een auto te halen, is de kans op een autokraak fors minder. Dit geldt ook voor bedrijfsautos waarbij in veel gevallen dure machines van de buitenkant zichtbaar zijn.

Flyeractie

De komende weken gaat de politie samen met de Veiligheidszorg Groningen in winkelgebieden flyers uitdelen om aandacht te schenken aan het voorkomen van auto-inbraken. Op de flyers staan tips om minder snel gedupeerd te worden door autokrakers. De flyer kan gebruikt worden als een hanger aan de binnenspiegel om anderen te laten zien dat men alert is op diefstal.

Toezicht

Gedurende het project zullen medewerkers van de politie en Veiligheidszorg Groningen ook zelf in geparkeerde autos kijken of er waardevolle spullen in het voertuig zijn achtergebleven. Is dat het geval dan zal bij woningen in de omgeving een brief worden achtergelaten waarbij men wordt opgeroepen alert te zijn en de goederen uit de auto te halen.

Doe aangifte!

Als een autobezitter gedupeerd wordt door een auto-inbraak is het belangrijk dat er aangifte wordt gedaan. In dat geval kunnen trends worden ontdekt, waardoor de opsporing een grotere kans van slagen heeft. Ook kunnen eventuele sporen worden veiliggesteld. Mensen die gedupeerd zijn geraakt kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 (lokaal tarief).

Tips

Een aantal tips om de kans op een auto-inbraak te verkleinen:
* Neem altijd de sleutel uit het contact

* Sluit altijd de auto af en check of de portieren daadwerkelijk zijn afgesloten

* Laat nooit waardevolle spullen in de auto achter
* Verwijder zuignapafdruk van een navigatiesysteem van de autoruit
* Laat zien dat er niets waardevols in de auto ligt; dek een laadruimte niet af en zet het dashboardkastje open

* zet de auto op een verlichte en zichtbare plaats