Ingezonden persbericht


Persbericht: ChristenUnie bezorgd over gevolgen aangepaste kaderwet prostitutie

ChristenUnie Utrecht stelt schriftelijke vragen

Het schrappen van de vergunningplicht voor thuiswerkende prostituees in het wetsvoorstel Regulering Prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche heeft als groot gevaar dat prostitutie zich verplaatst naar woonwijken. De burgemeester van Alkmaar heeft dit vrijdag jongstleden aan de orde gestel in een brief aan de Tweede Kamer.(1) De Kamer debatteert binnenkort verder over dit wetsvoorstel. De zorgen die geuit worden, gelden ook voor Utrecht en daarom heeft Mirjam Bikker (fractievoorzitter ChristenUnie) schriftelijke vragen gesteld.

Bikker vraagt burgemeester Wolfsen om zich aan te sluiten bij het Alkmaarse pleidooi. Prostitutie zou zich kunnen verplaatsen naar voornamelijk goedkope woonwijken, omdat thuisprostituees niet worden onderworpen aan een vergunningplicht, zo schrijft burgemeester Bruinooge van Alkmaar. Het schrappen van deze plicht vergroot de kans op uitbuiting, toezicht en handhaving is niet mogelijk. Bovendien ligt er het voornemen om de verstrekking van registratiebewijzen af te schaffen. Prostitutiebedrijven moeten zelf de registratie controleren en bij thuiswerkende prostituees is dat aan de 'klant' zelf. Dat wordt een rommelig systeem, waarbij prostituees makkelijk uit zicht raken. In Utrecht is er voor gekozen om slechts op een beperkt aantal plaatsen raamprostitutie toe te staan. Na het constateren van ernstige mensenhandel is er een steviger aanpak gekomen om dat tegen te gaan. Als er een ontwikkeling naar thuisprostitutie ontstaat, zal die aanpak minder vrouwen uit de handen van uitbuite rs kunnen houden. Bikker: 'Burgemeester Wolfsen weet hoe ernstig mensenhandel is en hoe hard we moeten werken om het tegen te gaan. Ik hoop dat hij zich achter het pleidooi van zijn Alkmaarse collega schaart, juist ook richting kamerfracties die twijfelen.

'Bovendien zou ik graag zien dat de burgemeesters van steden met grote prostitutiegebieden meer samen optrekken. In al die steden is mensenhandel een groot probleem. Nieuwe wetgeving kan helpen, maar juist ook onbedoeld vervelende gevolgen hebben. De afgelopen jaren hebben deze gemeenten ervaring opgedaan in het bestrijden van mensenhandel en hoe lastig het te bestrijden is. Dan is het belangrijk om elkaar in die strijd te versterken. Mensenhandelaren stoppen tenslotte ook niet bij de stadsgrens.'

De ChristenUnie Utrecht is van mening dat de opheffing van het bordeelverbod totaal geen vermindering van onvrijwilligheid, criminaliteit en mensenhandel heeft bewerkt. Nu helaas nog steeds de weg ingeslagen wordt van reguleren in plaats van verbieden, willen we de positie van de uitgebuitene niet uit het oog verliezen. Mensenhandel en slavernij moet verdwijnen, ook in Utrecht. Een zo goed mogelijke regulering om uitbuiting tegen te gaan is daarbij een stap van verbetering.

(1) www.detelegraaf.nl, 7 maart 2011, Vrees burgemeester: prostitutie trekt wijk in