Ingezonden persbericht


Persbericht Stichting Heiligenbergerbeekdal 8 maart 2011

Cultuurhistorie en groen/blauw in Randenbroek-Zuid in een hamerstuk weggegeven?

Het bestemmingsplan voor de woningbouw in Randenbroek-Zuid in het kader van Amersfoort Vernieuwt, wordt op 15 maart a.s. aan de gemeenteraad voorgelegd voor besluit zonder debat. De Stichting Heiligenbergerbeekdal heeft kritisch de plannen gevolgd voor met name de woningbouwlocatie gelegen tussen de Heiligenbergerweg, Zwarteweg en Berliozstraat. De Stichting prijst de mooie ambitie die ten grondslag ligt aan het plan om"de groene en blauwe kwaliteit in de wijk te versterken". Maar helaas wordt die ambitie volgens de Stichting op essentiële punten niet gehaald. De Stichting heeft hierover haar zorgen geuit in een zienswijze, maar uit de zienswijzennota blijkt dat daar weinig mee is gedaan. Tevens heeft zij de raad hierover geschreven en gevraagd om amendementen in te dienen.

De gemeente en andere betrokken partijen bij de waterhuishouding -waaronder het Waterschap- waren het erover eens dat de blauwe ambitie om de historische sloot in het plangebied te herstellen de kwaliteit van het project zou verhogen en dat dit technisch haalbaar is, met een goede waterkwaliteit. Uitgebreide rapporten en onderzoeken onderbouwden dit mooie plan. Eind 2009 liet het Waterschap opeens weten dat de waterkwaliteit toch niet kon worden gegarandeerd. Pas op 5 oktober 2010 heeft zij dit op papier gezet en -in tegenstelling tot de eerdere rapporten en onderzoeken- zeer mager onderbouwd.

De Stichting is niet overtuigd van de argumenten voor deze ommezwaai (voornamelijk: er zou te weinig wateraanvoer zijn) en gelooft dat de historische sloot wel degelijk kan worden hersteld.

Verder meent de Stichting dat er nader cultuurhistorisch onderzoek moet worden gedaan naar het plangebied, dat onderdeel is van voormalig landgoed Randenbroek. De gemeente heeft het advies van Witteveen+ Bos tot nader cultuurhistorisch onderzoek in het plangebied niet opgevolgd. Zo is bijvoorbeeld de geschiedenis van de houtwallen (24.000 m2 aan bomen) die worden geveld niet specifiek onderzocht. Op die manier kunnen cultuurhistorische waarden in het plangebied over het hoofd worden gezien. Eeuwig zonde, vindt de Stichting.

De gemeente lijkt ondanks de ambitie om de kwaliteit in het plan te verhogen, niet veel moeite te steken in het bewaren van de cultuurhistorie. Zo heeft de gemeente de historische boerderij Groot Randijk (1880) aan de Heiligenbergerweg uit handen gegeven aan de Alliantie, zonder harde garanties tegen sloop te regelen. Terwijl dit pand juist door de gemeente en omwonenden tijdens de participatie als karakteristiek wordt aangeduid. Had de gemeente zich al klemgezet in afspraken met de Alliantie, alvorens de bescherming van de boerderij goed te regelen of hecht men hieraan gewoon geen waarde?

Ook het behoud van de historische laanstructuur van de Heiligenbergerweg met de karakteristieke eiken is pas op herhaald verzoek van de Stichting Heiligenbergerbeekdal nogmaals bekeken. Maar helaas heeft de gemeente toch besloten om 18 bomen te kappen, waaronder een aantal historisch en ecologisch waardevolle laaneiken, om de afslag naar de nieuwe wijk te kunnen aanleggen. De Stichting vindt dat de gemeente niet voldoende heeft onderbouwd dat andere mogelijkheden voor de wijkingang -waardoor de laanbomenstructuur grotendeels zou kunnen worden gespaard- niet haalbaar zijn.

Ook vindt de Stichting Heiligenbergerbeekdal dat de toepassing van de Groene Saldoregeling veel te wensen overlaat. Deze regeling is een middel dat door de gemeenteraad in het leven is geroepen om op verantwoorde wijze met het wijkgroen en -blauw om te gaan bij nieuwbouw. Doel is om de groenblauwe structuren veilig te stellen en te versterken.

De argumenten om het weiland aan de Zwarteweg/ hoek Heiligenbergerweg niet mee te tellen, houden geen steek. Dit gebied is gebruikt als openbaar terrein voor schooltuintjes, en volkstuintjes, waar iedereen mocht komen. Nu wordt het gebruikt door de buurt om te spelen en de hond te laten rennen. Toch telt het niet mee. Ook is er geen aandacht besteed aan de grote cultuurhistorische betekenis van de Zwarteweg, een historische tolweg. Deze weg verandert zodanig van karakter dat van een 'aanzienlijke verslechtering' van de cultuurhistorische kwaliteit kan worden gesproken. Ook is de Stichting het er niet mee eens dat de concentratie van het speel- en kijkgroen in de parkzone langs de Haydnstraat als 'een verbetering' van de huidige situatie wordt meegerekend. Uit onderzoek blijkt juist dat kinderen en ouders de niet-georganiseerde struin- en speelplekken (die nu gaan verdwijnen) meer waarderen dan de saaie speelplekken zoals opgenomen in het inrichtingsplan.

Kortom: de Stichting meent dat het saldo in de regeling wel eens negatief kan uitpakken als er zorgvuldiger wordt geoordeeld over de veranderingen en de Groene Saldoregeling opnieuw wordt ingevuld. Dat zou betekenen dat het groen elders in de buurt (in groen of geld) gecompenseerd moet worden.

De Stichting maakt zich er zorgen om dat de gemeenteraad as. dinsdag dit ingrijpende bestemmingsplan waar veel haken en ogen aan zitten, zonder debat gaat beoordelen. Het is alsof cultuurhistorie en groen/blauw in een hamerstuk wordt weggegeven.




Ingezonden persbericht