Artsen zonder Grenzen

Libië: Artsen zonder Grenzen team onderzoekt situatie westen van Benghazi

08-03-2011

Sinds het eerste team op 24 februari de Egyptische grens is overgestoken, heeft Artsen zonder Grenzen 22 ton medische apparatuur en voorraden aangevoerd naar Benghazi. Het gaat onder meer om medicijnen, kits om brandwonden te verzorgen en wonden te hechten en fixatiemateriaal om botbreuken te genezen. Het team heeft inmiddels ook de situatie in Ajdabiya onderzocht, een stad in de buurt van Brega waar onlangs werd gevochten. Een operatieverpleegkundige van Artsen zonder Grenzen springt bij in het Ajdabiya ziekenhuis, waar na gewelddadige confrontaties een nieuwe stroom gewonden werd binnengebracht.

Ondersteuning in Ajdabiya

Het Artsen zonder Grenzen team trekt rond in het oosten van Libië om te onderzoeken waar onze hulp nodig is. Onze medewerkers hebben verschillende medische voorzieningen in Benghazi en andere plaatsen in Oost-Libië onderzocht waarbij zij de lokale staf van medische voorraden hebben voorzien. In Benghazi hebben medische voorzieningen meer dan
1.800 gewonden opgevangen tijdens 5 dagen van gewapende strijd in februari. Op 3 maart kwam het team aan in Ajdabiya, 160 km naar het westen vanaf Benghazi, in de buurt van Brega - waar onlangs werd gevochten. Het stadsziekenhuis verzocht om ondersteuning bij de opvang van gewonden na gevechten ten westen van Ras La Nuf. Een operatieverpleegkundige van Artsen zonder Grenzen versterkt nu het lokale medische team.

Brega en verder landinwaarts

Het team zal proberen ook Brega en andere gebieden landinwaarts te bereiken. De situatie is echter op dit moment nog zeer onveilig daar de gevechten aanhouden. Het team is in contact met lokale dokters die Artsen zonder Grenzen om hulp hebben verzocht. Artsen zonder Grenzen zal nog meer medicijnen en materiaal aanvoeren, via transport over de weg of per boot.

Geestelijke gezondheidszorg

Het Artsen zonder Grenzen team dat sinds 23 februari via Tunesië toegang probeert te verkrijgen tot Libië is op vrijdag 4 maart gestart met het bieden van geestelijke gezondheidszorg. Rond de 94.000 mensen zijn de afgelopen dagen Libië ontvlucht en bevinden zich nu in Tunesië. Sinds 3 maart neemt de toestroom van mensen echter af. Eerder staken zo'n 8.000 tot 14.000 mensen de grens over, nu zijn dat er gemiddeld
2.500 mensen per dag. Veel mensen zijn ooggetuige geweest van gewelddadigheden, of zijn zelf getroffen en verkeren in grote onzekerheid over hun nabije toekomst.

Gewonden komen Libië niet uit

Artsen zonder Grenzen monitort de situatie in Tunesië en staat klaar om aan de andere zijde van de grens medische noodhulp te verlenen. Volgens berichten mogen gewonden Libië niet verlaten. Er zijn maar weinig gevallen bekend waarbij gewonden de grens met Tunesië zijn overgekomen, terwijl tegelijkertijd medische teams en voorraden vanuit de Tunesische kant Libië niet in mogen. Artsen zonder Grenzen onderzoekt alle mogelijke manieren om ook in het westen van Libië medicijnen en ander medisch materiaal aan te voeren om plaatselijke medici te helpen.