Gemeente Den Helder

Bedrijventerrein Kooypunt nog veiliger 2011-03-07

De inspanningen van ondernemers, gemeente, brandweer en politie op bedrijventerrein Kooypunt in Den Helder hebben geleid tot een nieuwe oorkonde van het Keurmerk Veilig Ondernemen bedrijventerreinen (KVO-b). Het bedrijventerrein is beloond met het certificaat `continu samenwerken'. Voor de komende twee jaar bekijken de partijen of het gehele beheer en onderhoud (parkmanagement) van het terrein door één partij kan worden uitgevoerd. Er komt gezamenlijk cameratoezicht en - indien mogelijk - uitbreiding van parkeervoorzieningen.

Bedrijventerrein Kooypunt is een relatief veilig gebied. Er wordt wel eens aangifte gedaan van diefstal of inbraak: uit een enquête uit 2010 blijkt dat ondernemers zelfs vaker de politie bellen bij incidenten in of rond hun bedrijf. De meeste meldingen gaan echter over verkeerszaken (ongelukken en parkeren door vrachtwagens). In 2008 heeft Kooypunt al het certificaat `basissamenwerking' behaald. Dit certificaat is de officiële beloning voor het feit dat ondernemers, gemeente, brandweer en politie samen structurele maatregelen hebben genomen om de veiligheid op het bedrijventerrein te vergroten.

Het KVO project heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de verschillende instanties en de ondernemers nog meer bereid zijn activiteiten te steunen die te maken hebben met een (nog grotere) veiligheid op Kooypunt. Daarnaast heeft het project de afgelopen jaren bijgedragen aan een versnelde uitvoering van acties en/of activiteiten. Zo is bijvoorbeeld de verlichting aangepakt en zijn er huisnummers aangebracht, iets wat voor de hulpdiensten een groot voordeel oplevert, vooral in de aanrijtijden. Ook is de voorrangssituatie op de hoek Scheepmakersweg/Schrijnwerkersweg gewijzigd en zijn er extra belijningen en borden aangebracht.
Uit de enquête bleek ook dat ruim 83% van de ondernemers geen of heel weinig last van vervuiling heeft.

Het KVO is een samenwerkingsverband van verschillende instanties. In het KVO-project werken de Ondernemersvereniging Kooypunt, de politie, brandweer en de gemeente een plan van aanpak uit om criminaliteit, onveiligheidsgevoelens en overlast tegen te gaan. De maatregelen moeten het bedrijventerrein veiliger maken en richten zich vooral op de meest urgente problemen in het gebied: verkeer, ontsluiting van het gebied, parkeren en dergelijke. Bij de concrete acties werken alle instanties nauw samen maar iedere organisatie heeft daarin een eigen taak.