Gemeente Ameland


Duidelijkheid over ontwikkelagenda erfpachtgronden Waddeneilanden

De colleges van de Waddeneilanden en Staatsbosbeheer hebben goede vorderingen geboekt bij het maken van een gezamenlijke Ontwikkelagenda voor de Waddeneilanden. Partijen zijn positief over de resultaten en hebben afgesproken dat de nu genomen besluiten bepalend zijn voor het vervolg. De komende dagen worden alle direct betrokkenen van de besluitvorming op de hoogte gebracht.

In deze eerste ronde is vooral gesproken over de mogelijke overdracht aan particulieren en gemeenten van erfpachtgronden die niet meer nodig zijn voor realisering van de doelstellingen inzake natuur, landschap, cultuurhistorie of recreatie. Deze gesprekken zijn nu afgerond en de uitkomsten zijn door Staatsbosbeheer meegenomen bij het uiteindelijke besluit welke erfpachtgronden wel of niet voor verkoop in aanmerking komen.

De voorzitter van de stuurgroep Ontwikkelagenda Wadden Mr. Jurrit Visser, burgemeester van Terschelling, en Drs. Chris Kalden, directeur van Staatsbosbeheer, gaven in een persconferentie op vrijdag 4 maart een toelichting.

Bestemming
Burgemeester Visser verklaarde het vertrekpunt van de gemeenten in de gesprekken: de huidige erfpachtgronden met bestemming (recreatief) wonen, maatschappelijke doeleinden, bedrijven/industrie, verkeer, horeca, hotel, sport en recreatie komen in principe in aanmerking voor overdracht in eigendom bij de gebruikers, maar wel met inachtneming van het belang van natuur en natuurbehoud.

Erfpacht
Bij de gemeenten staat voorop dat waar erfpacht blijft, noodzakelijke investeringen en een goede bedrijfseconomische exploitatie moeten zijn gewaarborgd. âDaarom gaan we onderzoek doen naar de effecten van erfpacht op de recreatie.â Beide partijen voelen zich verantwoordelijk om in geval van nadelige effecten samen te zoeken naar oplossingen. Dit geldt ook voor mensen die de grond onder hun eerste woning in erfpacht hebben en aantoonbaar in de problemen dreigen te komen door een hogere erfpachtcanon. âVoor hen gaan we op zoek naar oplossingen. Er zijn prima afspraken gemaakt in goed overleg. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.â

Natuurbeheer
Chris Kalden ging in op de positie van de natuurbeheerder. âStaatsbosbeheer is opgericht om natuur- en recreatiegebieden duurzaam te behouden voor de samenleving en toekomstige generaties. Om dat goed te kunnen doen kregen we bij de verzelfstandiging in 1998 de terreinen die we beheerden in eigendom. Erfpacht is een goed instrument om wonen, werken en recreëren in de natuur mogelijk te maken en tegelijkertijd de natuurlijke omgeving in stand te houden en toegankelijk voor iedereen.â

Staatsbosbeheer heeft zich echter opnieuw de vraag gesteld waar de huidige eigendomspositie in combinatie met erfpacht een toegevoegde waarde heeft. Als terreinen hun natuur- of recreatiefunctie verliezen kan verkoop aan de orde zijn. âWij willen echter wel voorkomen dat natuurgebieden versnipperen of verrommelen, zodat iedereen die dat wil ervan kan blijven genieten.â

Ontwikkelagenda
Staatsbosbeheer en de Waddeneilanden werken aan een Ontwikkelagenda met gezamenlijke thema's en doelen voor de Waddeneilanden. De agenda moet een impuls te geven aan ontwikkelingen waarbij partijen elkaar versterken. Op de lijst van gesprekspunten staan onder meer: gebiedsontwikkeling, beheer van wegen, paden en strandovergangen, handhaving, recreatie, financiën, grondbezit en erfpacht. Bekijk hier de ontwikkelagenda.

Eerste fase
Speerpunten in de eerste fase zijn: verkenning van de recreatieve toeristische mogelijkheden, de eigendomspositie van Staatsbosbeheer op de eilanden, overleg en samenwerking. Gemeenschappelijke belangen voor de korte en lange termijn zijn het vertrekpunt bij de gevoerde gesprekken.

Â