Ingezonden persbericht


ChristenUnie wil andere koers in schuldhulpverlening

ChristenUnie-Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn gaat werken aan een initiatiefwet om de schuldhulpverlening te verbeteren. Tijdens het debat deze week over de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening zal Ortega een notitie aanbieden met de hoofdlijnen van een nieuw model voor de schuldhulpverlening aan de staatssecretaris van Sociale Zaken. Zij wil een eind aan de bureaucratische rompslomp bij de hulp aan mensen met grote schulden. "Centraal moet staan dat schuldenaars sneller uit hun geldproblemen komen. Dat werkt ook uit in het voordeel van de schuldeisers. "

"Eén op de tien huishoudens in Nederland kampt met problematische schulden. En het zijn allang niet meer alleen maar de mensen met lage inkomens die hiermee te maken hebben. De effectiviteit van de schuldhulpverlening is nog veel te laag en dit kabinet wil ook twintig miljoen gaan bezuinigen hierop. Kortom, het roer moet nu echt om", stelt Kamerlid Ortega.

Deze week bespreekt de Tweede Kamer het wetsvoorstel van het kabinet voor gemeentelijke schuldhulp. "Dat is een lege huls. Het voorstel bevat vrijwel geen kwaliteitseisen en is veel te vrijblijvend", aldus Ortega. "Dit is een uitgelezen kans om met de beperkte middelen die er zijn in te zetten op de hervorming van de schuldhulpverlening. Een doelgerichter stelsel moet sneller leiden tot een oplossing voor zowel de schuldenaar als de schuldeiser."

De kernpunten waar de ChristenUnie de schuldhulpverlening op wil verbeteren zijn:


* De ChristenUnie wil een integraal model: we pleiten voor een wet met één systeem waarin de minnelijke én de wettelijke fase opgenomen is. De schuldhulpverlening moet beginnen met een minnelijke (vrijwillige) fase en kan desnoods vervolgd worden in een wettelijke fase waarbij de rechter te pas komt. Reden hiervoor is dat het duale systeem dat in 1998 is ingesteld in de praktijk niet goed blijkt te functioneren. Sterker nog, door de wachtlijsten voor minnelijke schuldhulpverlening bij de gemeentelijke kredietbanken stapelen de schulden van de schuldenaar alleen nog maar verder op, doordat de incassomaatregelen ondertussen door blijven lopen.
* Er moet aandacht komen voor preventie, nazorg én hulp bij schulden.
* De wetgeving moet volledig ondergebracht worden bij de faillissementswet, en dus één ministerie (Veiligheid en Justitie) wordt dan verantwoordelijk. Geen ministeries meer die langs elkaar heen werken. Dat betekent ook dat mensen zelf op hun verantwoordelijkheden gewezen worden. Ze moeten zelf aan de slag met hun schuldproblemen.
* De bureaucratie moet worden tegengaan.

* Beleid moet gericht zijn op een snellere oplossing van de schuldenproblematiek.
* Er moet meer ruimte komen voor de waardevolle bijdrage van vrijwillige schuldhulpverleners.

Via een motie zal de ChristenUnie tijdens het debat ook oproepen om de financiering aan vrijwillige schuldhulptrajecten voort te zetten. Eerder is hiervoor via een motie van Ortega vijf miljoen Euro vrijgemaakt. Dit was om de projecten op te zetten, maar nu moet er ook voor worden gezorgd dat de vrijwilligers verder kunnen gaan met hun goede werk. Ortega: "De inzet van goede vrijwilligers kan een oplossing zijn voor de geplande bezuinigingen en kan zelfs geld opleveren. Hiervoor moeten zij wel ondersteuning krijgen."