Gemeente Utrecht


Nieuwe stap doorlichting gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht kan besparingen realiseren bij de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO), de Gemeentelijke Geneeskundige & Gezondheidsdienst (GG&GD) en de Bibliotheek. Dit blijkt uit de drie externe doorlichtingsrapporten die het college deze week heeft vastgesteld. De externe doorlichting van de gemeentelijke organisatie moet in samenhang met het verminderen van de externe inhuur en de kerntakendiscussie vanaf 2014 een structurele besparing van ¤55 miljoen opleveren. Eind vorig jaaar werden de doorlichtingsrapporten Overhead en Inkoop openbaar. In de loop van deze maand worden nog zes doorlichtingen afgerond.

Meer dan bezuinigen
De externe doorlichting maakt onderdeel uit van het programma Organisatievernieuwing dat de gemeentelijke organisatie diepgaand wil veranderen. "Daarbij kijkt de gemeente Utrecht naar meer dan alleen efficiency', benadrukt wethouder Organisatievernieuwing Jeroen Kreijkamp. 'We willen ook moderniseren. Eind mei krijgt de gemeenteraad bij de Voorjaarsnota een visie op de gemeentelijke organisatie. Daarin worden naast de doorlichtingsresultaten ook de uitkomsten van de kerntakendiscussie en voorstellen voor het innoveren van processen, systemen en de publieksdienstverlening meegenomen."

Doorlichting Maatschappelijke Ontwikkeling
De doorlichting van de DMO is uitgevoerd onder leiding van BMC. Uit een benchmark met andere grote steden blijkt dat Utrecht een vergelijkbaar kostenniveau heeft als andere steden. Toch laat nadere analyse van de cijfers besparingsmogelijkheden zien. Dit heeft te maken met het hoge ambitieniveau van de doorlichtingen: een vergelijking met de best presterende gemeenten. En met het feit dat Utrecht een bewuste politieke keuze maakt voor een sociaal beleid dat - afgezet tegen de omvang van doelgroep - een hoger niveau van uitgaven hheeft dan andere grote steden. De onderzoekers presenteren per 2014 een besparingspotentieel van ¤13,9 miljoen. Omdat een eventuele korting op programma's gevolgen kan hebben voor de inwoners van Utrecht wil het college voorafgaand aan de Voorjaarsnota een aantal thema's diepgaander analyseren.

Doorlichting GG&GD
De doorlichting van de GG&GD is uitgevoerd onder leiding van Andersson Elffers Felix (AEF). De onderzoekers concluderen dat de innovatieve aanpak en werkwijze van de Utrechtse GG&GD in Nederland als voorbeeld wordt gezien. Op het gebied van lokale taken, zoals de 'aanpak gezonde wijk' wordt met minder geld beter gepresteerd. Utrecht hoort hier qua doelmatigheid en doeltreffendheid bij de best presterende gemeenten. Ook gaat de doorlichting in op verbeterpunten, de effecten van mogelijke regionalisering en een andere roluitvoering van de GG&GD. De onderzoekers beschrijven drie maatregelen om in 2014 tot ¤1,45 miljoenn te besparen.

Doorlichting Bibliotheek
Ook de doorlichting van de Bibliotheek is uitgevoerd onder leiding van Andersson Elffers Felix (AEF). De benchmark met andere grote steden laat onder andere zien dat enkele kostenposten (huisvesting en media) in Utrecht lager zijn dan in andere steden. De Utrechtse collectie is groter en materialen worden vaker geleend. Daarin behoort Utrecht tot de best presterende gemeenten. Zwakke punten zijn de hoge personeels- en automatiseringskosten en het relatief lage aantal (jeugd)leden en bezoekers in de vestigingen. In vergelijking met andere grote steden heeft Utrecht meer vestigingen op het aantal inwoners. Door het aantal vestigingen te concentreren en verder te verzakelijken zien de onderzoekers mogelijkheden om in 2014 ¤613.0000 te besparen. De doorlichting benadrukt de noodzaak van modernisering. Daarnaast zijn de consequenties van verzelfstandiging van de bibliotheek in kaart gebracht.