Ingezonden persbericht


Persbericht

Culemborg, 7 maart 2011

Groenbemesters mechanisch onderwerken meest effectief

De groenbemesters worden weer groen en gaan doorgroeien. Om in de teelt geen last te hebben van groenbemesteropslag is het nu zaak deze onder te werken met machines. Dat gaat dit jaar vrij eenvoudig omdat de groenbemesters niet massaal zijn. De groenbemester kan mechanisch ondergewerkt worden met een schijveneg, een schijvencultivator, een frees, stoppelploeg, klepelmaaier of een spitmachine. Deze aanpak voorkomt watervervuiling, lelijke gele velden en is effectief.

Effectief mechanisch onderwerken
Effectief onderwerken is belangrijk voor een optimale gewasteelt in 2011. Schoon Water adviseur Geert-Jan van Roessel (DLV Plant): 'dit jaar hebben de groenbemesters zich niet massaal ontwikkeld door de vroege winter en is mechanisch onderwerken prima uitvoerbaar. Er zijn verschillende technieken mogelijk'.

Kenmerken van enkele technieken zijn:
De schijveneg zorgt voor een oppervlakkige grondbewerking en mengt de groenbemester door de bovenste 5 centimeter van de grond. Bij een schijveneg moet de bewerkingssnelheid ongeveer 8-10 km/uur zijn om een voldoende mengende werking te krijgen. De schijvencultivator is populair op veel bedrijven. De tanden met vleugels zorgen dat de grond in één werkgang volledig wordt bewerkt en ze zijn weinig gevoelig voor verstoppingen. Voor het optimale resultaat is rijsnelheid en dus voldoende motorvermogen nodig. De klepelmaaier is uitermate geschikt om de groenbemester bovengronds af te maaien en te verhakselen. Een klepelmaaier kan een grote massa verwerken en is weinig gevoelig voor stropen en verstoppen. Klepelen is een goede voorbewerking, voordat er mest geïnjecteerd en geploegd wordt.

Beter voor het water
De groenbemester zorgt ervoor dat minder stikstof uitspoelt naar het water en dient als stikstofbron voor het hoofdgewas. Doodspuiten van de groenbemester met glyfosaat (Roundup) leidt echter tot emissie van dit middel naar het grond- en oppervlaktewater. Dat is een ongewenste situatie, zeker in kwetsbare gebieden waar drinkwater wordt gewonnen uit het grond- of oppervlaktewater. Slechts in uitzonderingsgevallen kan (pleksgewijs) doodspuiten nodig zijn op percelen met veel aaltjes of haarden met wortelonkruiden.

Twijfel over mechanisch onderwerken?
Bij twijfel over mechanisch onderwerken kunnen telers contact opnemen met een Schoon Water adviseur. Samen kan dan bepaald worden hoe de groenbemester effectief en watervriendelijk onder te werken. Schoon Water voor Brabant
'Schoon Water voor Brabant' is een stimuleringsproject van de Provincie Noord-Brabant, Brabant Water, Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO), Overlegplatform Duinboeren, Waterschappen Aa en Maas, De Dommel, Brabantse Delta en Rivierenland.

CLM, DLV Plant, Eco Consult, ClimateChanCe, PRI en PPO verzorgen de uitvoering van het project.