Nieuw-Vlaamse Alliantie



N-VA dient interpellatieverzoek in over Nederlandstalig onderwijs in Brussel

klok 7 maart 2011

De Franse Gemeenschapsregering stapte op 1 maart naar het Grondwettelijk Hof om de vernietiging te bekomen van een aantal artikelen in het onderwijsdecreet XX. Die bepalen dat, nadat broers en zussen ingeschreven zijn, 55 procent van de vrije plaatsen bij voorrang dienen ingevuld te worden door Nederlandstalige kinderen. De stap van de Franse Gemeenschap getuigt volgens de Vlaamse N-VA-parlementsleden Vera Celis en Willy Segers van minachting voor het Nederlandstalig onderwijs in de hoofdstad. Kris Van Dijck, N-VA-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement, dient over de kwestie vandaag een interpellatieverzoek in.

De maatregel die gewraakt wordt door de Franse Gemeenschap werd door Vlaanderen uitgevaardigd omdat niet alle Brusselse Nederlandstalige kinderen een plaats vonden in een Nederlandstalige school. Bovendien zorgen kinderen die het Nederlands machtig zijn in een klas waar Nederlands de onderwijstaal is voor een basis van kwaliteit. Onder een kritische drempel is die onderwijskwaliteit niet gegarandeerd. De Franse Gemeenschap meent nu te moeten stellen dat het Nederlandstalig onderwijs meer inspanningen moet leveren om de vele allochtone kinderen op te vangen. Alsof Vlaanderen dat al niet doet!

Het federale migratiebeleid wordt in grote mate bepaald door de Franstalige partijen. Dat beleid kan in Vlaanderen trouwens op weinig begrip rekenen. Een van de gevolgen van dat beleid is een grote druk op de capaciteit van de Brusselse scholen. Het Nederlandstalig onderwijs vangt in de hoofdstad 20 procent van de kinderen op. Niet genoeg volgens de Franse Gemeenschap. Terwijl Vlaamse partijen telkens weer mogen horen dat ze bij verkiezingen geen 12 procent van de stemmen halen ...

De 55 procent-regel betekent niet dat 55 procent van de ingeschreven kinderen Nederlandstalig moet zijn. Nadat er een voorrang is voor inschrijving van Nederlandstalige kinderen, is de inschrijving vrij. Er zullen dus geen lege stoeltjes in de klas staan.

De N-VA roept de verschillende betrokkenen op om het capaciteitsprobleem van het Brusselse onderwijs te helpen oplossen. De stem van de federale overheid over het migratiebeleid is onmisbaar wanneer de Vlaamse en Franse Gemeenschap samen aan tafel zitten en de juiste analyse proberen te maken. In elk geval moet buiten kijf staan dat Nederlandstalige kinderen onderwijs moeten kunnen blijven volgen in hun eigen taal. Laat dit een test zijn of we 'samen' in Brussel iets kunnen doen. Het intrekken van de klacht bij het Grondwettelijk Hof is daarbij een eerste stap. Auteur(s): Kris Van Dijck, Fractieleider Vlaams Parlement Vera Celis, Vlaams parlementslid Willy Segers, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Katrien Bruyland, Communicatieverantwoordelijke N-VA-fractie Vlaams Parlement E-post: katrien bruyland vlaamsparlement be