Universiteit van Tilburg



Zonder emissieplafonds is schone technologie niet effectief

De uitstoot van CO2 zal nooit verminderen door alleen de toepassing van duurzame energieopwekking en schone productiemethoden. Als landen geen bindende afspraken maken met elkaar over emissieplafonds, kan schonere productie zelfs leiden tot meer uitstoot dan traditionele productie. Dat concludeert Amrita Ray Chaudhuri in een speltheoretisch onderzoek dat ze samen met Hassan Benchekroun van de Canadese McGill University verrichtte.

Het mechanisme dat Ray Chaudhuri beschrijft heet het 'vraatzucht-effect'. In het paper The voracity effect and climate change: the impact of clean technologies wordt dat mechanisme zowel analytisch als empirisch aangetoond.

De aantasting van ons leefmilieu zet overheden er toe aan de ontwikkeling van minder vervuilende productiemethoden te stimuleren. De toepassing van die schonere methoden leidt tot minder uitstoot per geproduceerde eenheid. Dat is positief.

Vervolgens doen echter de wetten van vraag en aanbod hun werk. In milieutermen uitgedrukt is productie op dat moment 'goedkoper' geworden en dat is een prikkel om de productie te verhogen. De toepassing van schone technologie krijgt dan plots een contra-intuïtief resultaat: economieën die schone technologieën toepassen, stoten door die productieverhogingen uiteindelijk meer CO2 uit dan in een situatie waarin vastgehouden zou zijn aan de oude productiemethoden.

Cancún

Dit effect wordt in de studie alleen voorkomen in een situatie waarin er internationale overeenstemming is over een pakket bindende, goed te handhaven afspraken over emissieplafonds. Dat is nu niet het geval. Ook op de klimaattop in Cancún eind 2010 lukte het niet een politiek akkoord te sluiten.

Ray Chaudhuri: "Sommigen zijn in de veronderstelling dat internationale politieke samenwerking niet noodzakelijk is om het klimaatprobleem op te lossen, dat innovatieve technologie ons zal 'redden'. Maar dat is niet het geval, zo tonen wij in deze studie aan. Schone technologie is geen vervanging voor duidelijke en strenge afspraken tussen alle grote landen. Daar moet bovenal de aandacht op gericht blijven. Schone technologie alleen leidt vaak tot nog meer productie en dus nog meer CO2-uitstoot.".