Ingezonden persbericht


Carnaval in Maastricht

zondag 6 t/m dinsdag 8 maart

Van zondag 6 t/m dinsdag 8 maart bruist het in Maastricht, dé carnavalsstad van Nederland. Drie dagen lang neemt de 'vorst der zotten' stadsprins Maurice d'n 1e met prinselijk entourage en kolderiek protocol het voortouw in de carnavalsfestiviteiten.

Nu heerst er in Maastricht nog stilte voor de storm, want de laatste hand wordt gelegd aan de kostuums, materialen en wagens voor de carnavalsoptocht 'Boonte Störrem'. Ter voorbereiding op de Vastelaovend zijn de hermeniekes daarnaast ofwel hard aan het repeteren, ofwel met elkaar alvast een kloeke pint aan het drinken.

Carnaval in Maastricht betekent....
bijzonder veel aandacht en liefde voor het maken van de kostuums ('pekskes') en het schminken van de gezichten. Alle lagen van de Maastrichtse bevolking laten zich tijdens carnaval van hun creatieve kant zien. De meest prachtige creaties zijn voor iedereen te bewonderen op straat of maken hun opwachting tijdens de optochten. Aangezien het Maastrichtse carnaval naar Rijnlandse traditie grotendeels buiten op straat plaatsvindt, is de stad volledig gehuld in de drie officiële kleuren; rood, geel en groen. Daarnaast zorgen 'Zate Hermeniekes' op bijna elke hoek van de straat voor voldoende sfeer en muziek.

Waar moet je zijn?

Download de 'carnaval in Maastricht' route en ontdek dé vastelaovend highlights van Maastricht! Van dé carnavalstermen en het carnavalsprogramma tot dé niet te missen carnavalslocaties zoals Café In de Ouden Vogelstruys. Kijk voor meer informatie tevens op www.vvvmaastricht.eu/carnaval of www.tempeleers.nl

Let op: veel bedrijven, instellingen, musea en winkels zijn gesloten of hebben aangepaste openingstijden tijdens carnaval in Maastricht! Programma Vastelaovend 2011 in Maastricht - Tempeleers

"PRINS INHOLE" OP ZATERDAG 5 MAART - STADSPRINS MAURICE I AAN DE MACHT

Traditiegetrouw wordt de Stadsprins op de zaterdag voorafgaand aan de "drei sjoen, meh zwoer daog vaan Vastelaovend" de stad binnengehaald en ook dit jaar zal hij weer met een fraai versierde trein bij "Maastricht Centraal" arriveren. De "Blouw Ingele", de carnavalsvereniging van de onderhoudswerkplaats, maakt er ieder jaar weer veel werk van om de Stadsprins op een feestelijke wijze naar het station te brengen. "Zienen Hoegen Hoeglöstegheid" Prins Maurice I wordt vanaf de onderhoudswerkplaats in Limmel naar "Maastricht Centraal" vervoerd, waar het management van de NS hem tijdens een openbare en vrij toegankelijke ontvangst in de Stationshal welkom zal heten. Daar moet de Stadsprins op de Koperen Rangeerhoorn blazen om aan te tonen dat hij voldoende lucht heeft om het Carnaval goed te kunnen doorstaan. Op het Stationsplein vindt de inspectie van het "Garderizzjement De Kachelpiepers" plaats en aansluitend worden de Stadsprins en de Tempeleers naar de Markt gebracht. Een andere traditie is dat de Prins op de Markt het Mooswief (standbeeld van Charles Vos) als patrones van de "Mestreechter Vastelaovend" als hommage de door de familie Meijer-Scharis vervaardigde groentenkrans omhangt. Om 15.11 uur betreedt Stadsprins Maurice I het "Plein" (= de hal van het Stadhuis) in het Stadhuis waar de "Sirremoniemeister" van de Tempeleers Jan Janssen gereed staat om aan onze stedelijke en Haagse gezagsdragers duidelijk te maken dat rechtens een oude traditie voor drie dagen de "macht aan het volk" moet.

CARNAVALSZONDAG 6 MAART
Om 10.33 uur wordt aan de woning van Prins Maurice I aan de Antoon van Elenstraat het Prinselijke vaandel uitgehangen en om 12.11 uur zullen de 11 schoten van het Momus-kanon als vanouds over het Vrijthof knallen, als teken dat Carnaval begonnen is. Daarna zal het Mooswief omhoog getakeld worden door de Stadsprins en vanaf die plek een oogje houden op een "propele Vastelaovend".

GROTE OPTOCHT
Het opstellen van de groepen die meegaan in de "Groeten Optoch" zal dit jaar weer plaatsvinden in de Stationsstraat. Het startpunt is de hoek Stationsstraat - Lage Barakken en de vertrektijd is om 13.33 uur precies. Voorafgegaan door Garderizzjemint de Kachelpiepers en de Prinsenwagen van Prins Maurice I trekt een uitermate gemêleerd gezelschap via de Wycker Brugstraat, Sint Servaasbrug, Kesselkade, Hoenderstraat, Markt, Grote Gracht, Helmstraat en Vrijthof naar het eindpunt op het Keizer Karelplein. Voor het Theater aan het Vrijthof zal "Zienen Hoegen Hoeglöstegheid" Prins Maurice I het défilé afnemen. Ook dit jaar hebben de Tempeleers opnieuw weer vele originele, kleurrijke, groepen en einzelgängers kunnen inschrijven en deze groepen vormen slechts een klein percentage van het totaal aantal deelnemers dat spontaan de voor Maastricht kenmerkende "Boonte Störm" voor het voetlicht brengt. De thema's van de groepen en wagens is dit jaar zeer divers, en varieert van "Ieskeuninginne" tot "Magies Mestreech". Verder zal het een bonte stoet zijn waarin kleuren en fantasie de boventoon zullen voeren. Het ritme van diverse muzieksoorten zal ook het ritme zijn van de optocht: van house tot samba en van smartlap tot Kachelpiepers. De Tempeleers gokken wederom op: Vóór het donker binnen!

CARNAVALSMAANDAG 7 MAART

FAMILIE-OPTOCHT, SPEKTAKEL VOOR JONG EN OUD
De Familie-optocht op Carnavalsmaandag vertrekt om 14.03 uur vanaf de Hoogbrugstraat / Lage Barakken in Wyck en gaat vervolgens via de Wycker Brugstraat, Sint Servaasbrug, Maastrichter Brugstraat, Kleine Staat, Grote Staat, Vrijthof naar de hoek van de Bredestraat alwaar de ontbinding zal plaatsvinden. Complete families in 4 generaties zullen tot de deelnemers behoren. Bij het eindpunt op het Vrijthof zal de Stadsprins traditiegetrouw het défilé afnemen.

CARNAVALSDINSDAG 8 MAART

ZATE HERMENIEKES CONCOURS
's Morgensvroeg om 11.11 uur krijgt Hermenieke nummer 1 (dit jaar "Wie wie zoe? Zoe wie zoe!") in café In Den Ouden Vogelstruys een versterkend ontbijt aangeboden. Vervolgens starten om 12.30 uur op verschillende plekken in de binnenstad Hermeniekes aan hun rondgang langs de diverse jurycafés. Op het Vrijthof zal door de Hoofdjury het muzikale kunnen streng beoordeeld worden. Extra punten kunnen behaald worden door het Hermenieke dat "het mooiste pronkstuk van de hermenie" weet voor te schotelen. Het geheel wordt aangekleed met diverse carnavalsattributen uit het Stadsmagazijn van de Tempeleers. De verschillende (ruim 40) Hermeniekes zullen in ieder geval wederom alles uit hun instrumenten halen om de hoofdprijs te behalen.

KINDERKOSTUUMWEDSTRIJD
Een van de hoogtepunten van de carnavalsactiviteiten van De Tempeleers is de kinderkostuumwedstrijd op carnavalsdinsdag 8 maart. Dit jaar voor de eerste keer in de Sterzaal. In de Sterzaal zullen ook enkele hermeniekes, die meedoen aan het Zate Hermeniekes Concours hun muzikale kunsten laten horen. Het belooft dus een gezellige middag te worden. Vanaf 14.33 uur kunnen kinderen in de leeftijd van 0 t/m 12 jaar hun kostuum ("pekske") alleen, of als ze een groep uitbeelden samen, lopend over een heuse "cat-walk", laten beoordelen door een deskundige jury. Ook "Zienen Hoegen Hoeglöstegheid", Prins Maurice I van Maastricht zal zijn opwachting maken en als eregast de jury assisteren. (Foto > café In Den Ouden Vogelstruys)
Informatie

Indien interesse in meer informatie/ beeldmateriaal van Carnaval in Maastricht, neem dan contact op met: