Ingezonden persbericht
Persbericht
Den Haag, 24 februari 2011
Kader Abdolah opent tentoonstelling Geschreven Portretten
De wanhopige brieven van Mata Hari en een haarlok van Gerard Reve
Het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek presenteren vanaf 4 maart stukken van bekende schrijvers, politici en andere prominente Nederlanders. In de collecties van beide instellingen ligt een schat aan egodocumenten van markante Nederlanders verborgen. Met de tentoonstelling haken KB en NA aan bij het motto van de Boekenweek: Geschreven Portretten. Kader Abdolah, schrijver van het Boekenweekgeschenk, opent op donderdag 3 maart de tentoonstelling Geschreven Portretten, 50 onvergetelijke Nederlanders in De Verdieping van Nederland, de gezamenlijke expositieruimte van KB en NA.
Geschreven portretten, 50 onvergetelijke Nederlanders
Er zijn persoonlijke documenten van onder anderen Michiel de Ruyter, Mata Hari, Aletta Jacobs, Henriette Roland Holst, Marga Klompé, Anna Paulowna, P.C. Hooft, Louis Couperus, Harry Mulisch en Annie M.G. Schmidt te zien. Deze brieven, boeken en andere documenten vertellen iets kenmerkends over deze markante Nederlanders. Vaak markeren ze een bepalend moment in hun leven. Onvergetelijke vrouwen en mannen uit onze geschiedenis en literatuur passeren de revue.
De wanhopige brieven van Mata Hari, Nationaal Archief
Margaretha Geertruida Zelle is beter bekend als Mata Hari. Onder deze artiestennaam maakt zij vanaf 1905 furore in Parijse nachtclubs met haar oosterse dansen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog laadt de danseres de verdenking van spionage voor Duitsland op zich, door haar vele reizen en avontuurtjes met hoge officieren. Op 13 februari 1917 wordt ze gearresteerd in haar Parijse hotelkamer.
Vanuit de gevangenis doet Mata Hari een dringend beroep op de Nederlandse minister Loudon van Buitenlandse Zaken. Ze vraagt hem of hij kan bemiddelen voor haar vrijlating, want - zegt zij - alles is een misverstand. Tevergeefs: op 15 oktober 1917 is Mata Hari geëxecuteerd. Het Nationaal Archief bezit een aantal brieven, die Mata Hari heeft geschreven vanuit haar cel. De wanhoop straalt er van af. De brieven voeden de twijfel over haar schuld die altijd is blijven bestaan. Historische onderzoekers hebben deze brieven nog nauwelijks ontdekt. Bezoekers kunnen nu zelf een oordeel vellen, de brieven zijn te lezen in de tentoonstelling.
In 1975 verschijnt de roman Een circusjongen van Gerard Reve (1923-2006) in Elseviers Literaire Serie. Reve noemde Een circusjongen ooit "het magnum opus van zijn romantisch-decadente periode". Vanuit zijn huis in Frankrijk correspondeert Reve erover met Angèle Manteau, die de Literaire Serie beheert. Manteau heeft in 1998 haar persoonlijke en literaire archief, waaruit deze brief afkomstig is, overgedragen aan de KB. Bij deze brief sluit Reve om onduidelijke redenen een haarlok bij, 'voor de dameskapper'. Ook stuurt hij Manteau de kroontjespen waarmee hij hoofdstuk 9 en 10 van de roman schreef.
Locatie: De Verdieping van Nederland bevindt zich in het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof, vlak naast Den Haag CS en is zeven dagen per week gratis toegankelijk. Voor meer informatie: www.deverdiepingvannederland.nl.