Nieuw-Vlaamse Alliantie




Vakbonden misbruiken De Lijn

klok 4 maart 2011

De nationale stakingsdag tegen het Interprofessioneel Akkoord (IPA) zorgt voor heel wat hinder voor de reizigers bij De Lijn. Het ABVV en ACLVB gijzelen hiermee de bevolking. "Is dit sociale vrede?", vragen de Vlaamse parlementsleden Lies Jans en Matthias Diependaele (N-VA) zich af naar aanleiding van deze zoveelste stakingsactie.

"Het stakingsrecht is een belangrijk drukkingsmiddel voor de vakorganisaties. Dat recht is echter niet absoluut. Daarenboven is het begrensd door onder meer het recht op mobiliteit van anderen. Wij hebben de indruk het ABVV en ACLVB de Lijn misbruiken om hun standpunt in de verf te zetten," aldus Matthias Diependaele.

"Een conflict over de loononderhandelingen in de private sector mag niet beslecht worden door de publieke dienstverlening lam te leggen", vult Lies Jans aan. "Dit is geen manier van onderhandelen. Acties bij De Lijn hebben een erg grote maatschappelijke impact. De basismobiliteit van een groot deel van de bevolking wordt er sterk door beperkt. Daarbij worden in het bijzonder de maatschappelijk meest kwetsbare groepen geraakt. Om over de aanzienlijke negatieve impact op het woon-werkverkeer en de economie nog maar te zwijgen. Ook alle gezinnen die nu op vakantie vertrekken, zijn de pineut. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?"

Sociale vrede? N-VA werkt volop mee aan het sociaal overleg om de sociale vrede te helpen bewaren. "Is elke week een staking organiseren het idee van sociale vrede voor het ABVV?" vraagt Matthias Diependaele zich af. "Deze nieuwe staking schaadt het imago van De Lijn. Het openbaar vervoer moet in Vlaanderen zo aantrekkelijk mogelijk zijn. Dat kan alleen als het ook betrouwbaarheid uitstraalt." Auteur(s): Lies Jans, Vlaams parlementslid Matthias Diependaele, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Katrien Bruyland, Communicatieverantwoordelijke N-VA-fractie Vlaams Parlement E-post: katrien bruyland vlaamsparlement be